200 тисяч єменців на півночі країни отримали щеплення від холери

07 СЕРПНЯ 2018 20:02

У спробі уникнути третьої хвилі епідемії холери в Ємені співробітники установ системи ООН проводять кампанію з вакцинації проти цього небезпечного захворювання на півночі країни - в провінціях Ходейда і Ібб. В ході кампанії, яка стартувала 4 серпня, пероральну вакцину від холери отримали вже понад 200 тисяч єменців. Про це на прес-конференції в Женеві розповів прес-секретар ВООЗ Тарік Ясаревіч, повідомляє UN.

За два перших дні кампанії більше трьох тисяч місцевих медиків, підготовлених за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), змогли зробити щеплення більш ніж 200 тисячам осіб в двох районах провінції Ходейда і в одному районі провінції Ібб. Саме в цих місцях було зареєстровано найбільше число випадків захворювань з підозрою на холеру. Всього в ході нинішнього раунду планується вакцинувати 500 тисяч чоловік.

Вакцинація - найбільш ефективний спосіб запобігання інфікування. У ВООЗ намагаються захистити якомога більше людей, використовуючи досягнення медицини. Експерти вважають, що пероральна вакцина - головна зброя в боротьбі з холерою. Її рекомендують приймати в двох дозах. Це вже друга кампанії по вакцинації проти холери в Ємені. Перший раунд був проведений в травні.

Сьогодні прес-секретар ВООЗ Тарік Ясаревіч назвав спалах холери в Ємені найбільшої в сучасній історії людства. Загальна кількість єменців з підозрою на холеру перевищило мільйон. З квітня 2017 роки від цього захворювання в країні померли 2316 осіб. Холера поширилася майже у всіх провінціях Ємену.

В даний час в Ємені розгортається найважча гуманітарна криза в світі. Гуманітарної допомоги і захисту потребують двадцять два мільйони людей або 75 відсотків населення. Ситуація ускладнюється активізацією бойових дій в Ходейда. У цьому місті і його околицях проживають приблизно 600 тисяч осіб, більшість з яких не зможуть вижити без підтримки. До того ж місто Ходейда - один з небагатьох функціонуючих портів Ємену, через який в країну надходить 70 відсотків життєво необхідних гуманітарних товарів.

За роки конфлікту жителі Ємену пережили дві хвилі епідемії холери. За даними ВООЗ, число випадків захворювань на холеру в цьому році в Ємені трохи нижче. Але багато єменців зараз знаходяться в набагато гіршому стані, ніж 12 місяців тому. Їх ослаблений організм з великими труднощами справляється з інфекцією. В останні дні і тижні почастішали випадки нових захворювань, особливо на півночі, де йдуть бойові дії.

«Це свідчить про те, що, можливо, ми знаходимося на порозі третьої великої хвилі епідемії холери в Ємені», - сказав представник ВООЗ в п'ятницю минулого тижня. Представники ЮНІСЕФ та Управління ООН з координації гуманітарних питань також попередили, що бомбардування об'єктів інфраструктури в Ходейда тільки погіршують ситуацію.

Світ, 07.08.2018 20:02