Генерал Бен Ходжес. Джерело: Pentagon

Американський генерал Годжес присоромив критиків українського контрнаступу

Тим, хто "за вісім тисяч кілометрів" критикує, як хтось інший заходить на мінні поля й окопи та розміновує їх, має бути соромно самим за себе.

Про це повідомив "Голос Америки" з посиланням на заяву колишнього командувача Сухопутних сил НАТО в Європі, генерала США у відставці Бена Годжеса під час дискусії у Вашингтоні "Перемога України: блимає жовтий сигнал?".

Годжес відповідав на запитання Роберта Макконнела, співзасновника Фундації "США-Україна" стосовно критичних зауважень на адресу дій української армії у війні.

"Це непрофесійні та марні заяви", — сказав Бен Годжес.

Генерал нагадав, що українцям доводиться боротися без підтримки авіації, без якої США, Велика Британія чи Німеччина ніколи не посилали б своїх солдатів у бойові дії.

Раніше також тривала дискусія між експертами, які заявили, що якби наступ в Україні вела американська армія, вона б спиралася на підтримку авіації, яка б розбила укріплення противника ще задовго перед тим, як відправили б піхоту.

"Контрнаступ — це не лише те, що ми бачимо на полі бою", — наголосив Годжес.

За його словами, ЗСУ проводять багатоскладові комплексні операції, включно з роботою спецпризначенців, атаками дронів, кіберборотьбою, виведенням з ладу російських радарів і ППО й іншим. Також, за словами Годжеса, приголомшливою є робота українських військових щодо Чорноморського флоту, яка створює величезний тиск на російський генштаб.

Раніше Бен Годжес теж заявляв, що за умов відсутності підтримки з повітря критика українського контрнаступу є невиправданою.

"На жаль, українці й надалі зазнають великих втрат, тому що ми, Захід, не надали їм необхідних можливостей. І я кажу саме про високоточну зброю великої дальності", — зазначив він.

Нагадаємо, що бійці Збройних сил України досягли околиць села Новопрокопівка на Запоріжжі. Росія ж терміново перекидає сили в Токмак, але командування окупантів все ж не укомплектувало багатоешелоновану оборону на Півдні України.

Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що тактична ситуація в районі Вербового залишається незрозумілою. У генштабі підтвердили, що українські війська продовжували 26 вересня наступальні дії на Мелітопольському напрямку (захід Запорізької області) та на Бахмутському напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 13:11