Давид Арахамія. Джерело: Верховна Рада України

"У будь-який час дня і ночі": Арахамія розповів, коли нардепи можуть отримати оновлений законопроект про мобілізацію

Терміни подачі нового законопроекту про мобілізацію конкретно не визначені. Однак народні депутати готові в будь-який час дня та ночі зібратися для його розгляду.

Про це розповів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"У нас відбулося закрите засідання, де ми запросили військове керівництво. Законопроект дуже резонансний. Дуже багато до нього уваги, він великий — понад 200 сторінок. Ми на комітеті працювали десь п’ять днів у режимі нон-стоп, щоб аналізувати кожну норму, яка там. Ви знаєте, що омбудсмен виступив з тим, що там є норми, які порушують права людини. Є проблеми в законопроекті, їх немало", — сказав він.

Арахамія зазначив, що військові запевнили народних депутатів у необхідності провести мобілізацію, щоби поповнити резерви. За його словами, той спосіб, який запропонував уряд, не влаштовує багато політичних сил, тому вирішили повернути ініціатору законопроект. Кабмін має з військовими напрацювати нове рішення з урахуванням пропозицій Ради.

Голова франції "Слуга народу" зазначив, що Комітет із нацбезпеки надав багато пропозицій. Наприклад, щодо питання мобілізації транспорту у ФОПів. Парламент виступив проти цього.

"Ми сказали, що такого не може бути. Ми сказали про інвалідів — ми не допустимо того, щоб інваліди третьої групи могли йти до призову, тому що там багато людей, які не мають одного з органів, чи хворі на туберкульоз. Навіщо це в армії?" — сказав нардеп.

Арахамія підтвердив, що є питання до пропозиції розсилати повістки електронною поштою.

"Взагалі не можна обговорювати, яким чином, надіславши повістку, розпочинається кримінальна відповідальність за ухиляння, хоча людина може просто не мати такого доступу", — заявив парламентар.

Він додав, що у комітеті Ради багато часу присвятили темі навчання мобілізованих. Парламент хоче, аби в новому законі була норма про обов'язковий навчальний курс.

"Ми багато уваги присвятили підвищенню рівня навчання в навчальних центрах, тому що ми багато отримуємо історій, коли людину мобілізували, він навчився нібито, має пройдений курс, на передовій, а потім виявляється, що вони одну гранату кинули та більше немає ніяких навичок. Таким чином ми не будемо більше пропускати. Прямо в законі в рекомендаціях записали, що це має бути обов'язковий курс. Ненавчені солдати — це російська модель, ми не хочемо таку модель застосовувати в Україні", — розповів Арахамія.

Він наголосив, що в Україні відбулося декілька хвиль мобілізації, які не були такими резонансними як ця.

"Ми не обговорювали терміни, ми сказали так — розуміємо, якщо військовим потрібно, ми зберемось в будь-який день чи вночі, і всі будемо голосувати. Просто дайте якісний документ", — заявив Арахамія.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що доопрацьований законопроект про мобілізацію Верховна Рада України може ухвалити за декілька тижнів. У ньому врахують пропозиції народних депутатів та інших учасників процесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.01.2024 14:00