Пожежа на аеродромі у Пскові. Фото з соцмереж

Атака безпілотників на аеродром біля Пскова: з'явилися перші супутникові знімки

У ніч з 29 на 30 серпня безпілотники атакували аеродром біля російського Пскова, внаслідок чого було знищено чотири та пошкоджено ще кілька літаків Іл-76 у Пскові. Відповідну інформацію підтвердили в українській розвідці.

Журналісти "Радіо Свобода" оприлюднили перші супутникові знімки аеродрому після обстрілу. На кадрах видно, що дрони пошкодили щонайменше два літаки типу Іл-76. Після аналізу супутникових знімків пошкодження літаків підтвердив авіаексперт Анатолій Храпчинський, до якого журналісти звернулись по коментар. 

"На супутниковому знімку ми бачимо, що ушкоджено поверхню біля крил, скоріш за все дронами намагались влучити у паливні баки, які знаходяться у тій частині літака. Але і це все одно вивід літака на капітальний ремонт, який займе щонайменше 2-3 місяці", ―  пояснив Храпчинський.

Також біля одного з літаків можна помітити два червоні автомобілі, схожі на пожежні, які могли залучити для гасіння вогню.

Водночас, наголошують журналісти, частину аеропорту, де могли базуватись інші ушкоджені літаки, про які йшлося у повідомленні ГУР, наразі не видно внаслідок високої хмарності.

Відомо, що цей тип літаків постійно базується на аеродромі Пскова. Літаки з цього аеродрому використовує 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія армії РФ для транспортування особового складу та техніки. Вона ж ― "псковська дивізія", одна з тих, що брала участь у захопленні Бучі на початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, видання Bild з посиланням на військового оглядача Юліана Репке писало, що безпілотні літальні апарати знищили та пошкодили чверть повітряного флоту Псковської дивізії. Загалом на аеродромі під Псковом базувалися 22 літаки Іл-76. За даними Репке, кількість знищених та ушкоджених Іл-76 сягає шести, збитки становлять 300 мільйонів євро.

Військовий оглядач наголошує, що Псков розташований за 800 кілометрів від кордонів України. Атака дронів на таку відстань говорить про "новий провал російської протиповітряної оборони", адже на такий удар "ніхто в Росії не розраховував".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2023 00:11