Фото: Офіс президента України

Атака Ірану та "Хезболли" на Ізраїль: Блінкен розповів, коли очікувати ударів

Вже у понеділок, 5 серпня, може розпочатись атака Ірану та "Хезболли" на Ізраїль. Наразі невідомо, якої форми набуде відплата Тегерану за вбивство лідера ХАМАСа Ісмаїла Ганії.

Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен, пише Axios.

Американський посадовець скликав конференц-зв'язок для координації дій з близькими союзниками США з-поміж країн "Групи семи" (G7), щоб в останню хвилину спробувати організувати тиск дипломатії на Іран та "Хезболлу" для мінімізації їхньої помсти. Як зазначив Блінкен, обмеження впливу атак ісламістів є найкращим шансом запобігти повномасштабній війні.

Держсекретар США наголосив, що його країна переконана у помсті Ірану та "Хезболли". Проте Блінкен не уточнив, якою конкретно буде відплата, порівняно з атакою на Ізраїль 13 квітня, коли Іран запустив на територію Ізраїлю майже 350 ударних дронів і ракет, а Тель-Авів, США та їхні союзники відпрацювали разом для перехоплення більшості повітряних об'єктів.

"Ми не знаємо точного часу атак, але вони можуть початися вже у найближчі 24-48 годин, — тобто вже в понеділок. США докладають зусиль, щоб розірвати цикл ескалації, намагаючись максимально обмежити атаки Ірану та "Хезболли", а опісля стримати відповідь Ізраїлю", — заявив Ентоні Блінкен.

Також держсекретар США звернувся до міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" з проханням чинити дипломатичний тиск на Іран, "Хезболлу" та Ізраїль для збереження максимальної стриманості.

Варто зазначити, що у ніч на 5 серпня протиповітряна оборона Ізраїлю відпрацювала по ворожих цілях, що атакували країну з боку Лівану. Внаслідок ударів на півночі держави виявили уламки, якими було поранено двох військовослужбовців.

Раніше з’являлася інформація, що 3 серпня на Близький Схід прибув відповідальний за американські сили у регіоні генерал Майкл Курілла. Журналісти Axios додали, що його поїздка була запланована, але зараз Курілла намагатиметься мобілізувати коаліцію союзників для відбиття потенційної іранської атаки.

Американські та ізраїльські офіційні особи заявили, що не знають, чи будуть Іран і "Хезболла" здійснювати скоординовану атаку, чи діятимуть окремо. Вони додали, що, на їхню думку, й Іран, і "Хезболла" все ще працюють над завершенням своїх військових планів і затвердженням їх на політичному рівні.

Нагадаємо, що цієї ночі "Хезболла" випустила понад 30 ракет "Катюша" по Ізраїлю у відповідь на атаку ЦАХАЛа. Переважну більшість повітряних цілей перехопила система "Залізний купол".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.08.2024 07:24