Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Ліквідація МСЕК, аудит пенсій та кадрові рішення: Зеленський розповів, що потрібно для реальних змін

Президент України Володимир Зеленський вважає, що система медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) має бути ліквідована. Проте для реальних змін також потрібно провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності та кадрові рішення. 

Про це гарант заявив під час вечірнього відеозвернення 22 жовтня. За словами президента, є сотні фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей не лише у прокурорів, а й у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях.

"З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована", — зазначив він.

Президент пояснив, що для реальних і системних змін також потрібно провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності. Адже, як наголосив Зеленський, "проблема не лише в тому, що посадовці роблять собі інвалідність завдяки звʼязкам, але і в тому, що люди, які отримали справжню інвалідність — зокрема, в бойових діях, — часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати".

"Часу, щоб виправити це, в уряду небагато. Повинна бути і персональна відповідальність та кадрові рішення через цю ситуацію в центральних органах влади — по вертикалі контролю за МСЕК. Рішення РНБО зараз передбачає повний аудит пенсій та інших нарахувань усім посадовцям, які "організували" собі інвалідності", — підсумував Зеленський.

Нагадаємо, 22 жовтня на сайті Офісу президента з'явився указ, який передбачає ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.10.2024 19:33