Фото: Anadolu Agency

Австрія спрощує доступ українців до ринку праці: подробиці нововведення

Українці отримають спрощений доступ до австрійського ринку праці. З квітня 2023 року біженцям не буде потрібен дозвіл на роботу

Про це повідомляє kurier.at.

Зазначається, що всіх біженців з України, яким видали посвідчення переміщеної особи, звільнять від дії Закону про працевлаштування іноземців.

Не буде перешкод для доступу на австрійський ринок праці в людей, які були змушені переїхати з України через війну. Згідно заяви Мінпраці, з другого кварталу всі українці, які отримали "Блакитну карту" (посвідчення переміщеної особи), зможуть працевлаштовуватися без отримання спеціального дозволу.

Біженці зможуть погодитися на будь-яку роботу, включаючи тимчасову, без дозволу на роботу від AMS. Цікаво, що українці, які втікають від війни, будуть поставлені у рівне становище з громадянами Європейського Союзу.

Загалом в Австрії отримали тимчасовий прихисток понад 92 тисячі людей з України, близько 66 тисяч досі перебувають у країні. Тимчасовий захист для українців подовжили до 4 березня 2024 року.

На кінець 2022 року в цій країні працювали 13546 українців — майже на 8200 більше, ніж у 2021-му. Наразі 74% українських працівників — жінки.

Експерти переконані, що зміни в австрійському законодавстві не лише полегшать пошук роботи для українських біженців, але й зменшать навантаження для працедавців. Хоча українці й мали право працювати, але працедавці були зобов'язані отримувати для цього дозвіл.

Нагадаємо, в Україні з початку лютого змінили механізм виплати субсидій. Однак не всі знають, як розраховується розмір цих виплат.

Суспільство, 15.02.2023 11:59