Фото: itc.ua

Австрія відмовилась тренувати українських військових на танках Leopard 2: названо причину

Українські військові не будуть мати можливості проходити навчання в Австрії для керування танками Leopard 2. Країна заявила про свою нейтральність у військовому плані.

Таку заяву зробила міністерка оборони Австрії Клаудіа Таннер, пише австрійське радіо Ö1.

"Міністерка оборони Клаудіа Таннер категорично відкидає можливість навчання українських військових", — йдеться у програмі Morgenjournal із посиланням на письмову заяву очільниці австрійського оборонного відомства.

За словами Таннер, це є суверенним рішенням кожної держави — "підтримувати Україну в рамках своїх національних законів". При цьому, вона додала, що "Австрія є нейтральною у військовому плані, але не у політичному, і тим більше — не у моральному плані".

Водночас, як розповів радіостанції експерт із міжнародного права Ральф Янік, нейтралітет Австрії не стоїть на заваді навчанню українських танкістів, оскільки на це є рішення Євросоюзу, членом якого є країна. До того, на австрійських танках Leopard 2 наразі вже проходять навчання іноземні солдати з країн НАТО — Угорщини та Чехії.

На переконання експерта, відмова від тренування українських військових в Австрії відбувається з політичних причин. 

"Ми вважаємо за краще жити цим залишковим нейтралітетом замість того, щоб випробовувати межі, які закон бачить не так вузько", — сказав Янік, пояснюючи нейтралітет Австрії.

Нагадаємо, раніше президент Австрії під час візиту до Києва пояснив, чому його країна не постачає зброю Україні, як це роблять більшість європейських держав. За його словами, вся проблема у Конституції Австрії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.02.2023 14:14