Фото: Офіс президета

Президент Австрії пояснив, чому його країна не надає Україні зброю

Президент Австрії під час візиту до Києва пояснив, чому його країна не постачає зброю Україні, як це роблять більшість європейських держав. За його словами, вся проблема у Конституції Австрії.

Про це він заявив під час спільного брифінгу із президентом Володимиром Зеленським за підсумками перемовин.

Австрійський лідер зауважив, що країна не може постачати Україні озброєння зокрема через зафіксований у конституції нейтральний статус

"Ви знаєте, що нейтральність країни зафіксовано в австрійській Конституції. Змінити її можна лише двома третинами у парламенті. А я зараз не бачу, щоб була готовність поміняти можна лише двома третинами у парламенті. А я зараз не бачу, щоб була готовність країни змінити і відступити від своєї Конституції", — сказав він.

Ван дер Беллен додав, що це пов'язано із історією. Але є, за його словами, й інша проблем. 

"В Австрії ми десятиліттями занедбали наше військове озброєння. Ми не бачимо можливостей, що ми можемо постачати. Ми економили в бюджеті збройних сил. Але намагаємося робити все на рівні Європейського Союзу, не хочемо заважати іншим постачати зброю в Україну... Що стосується транзиту з однієї країни НАТО до іншої країни повітрям або по землі  це дозволяється, і Австрія тут не влаштовувала перешкод​", — пояснив президент Австрії.

Проте, Ван дер Беллен зауважив, що наразі Австрія сконцентрувалася на гуманітарній допомозі Україні.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що країнам Заходу потрібно "зберігати почуття міри щодо Москви". Тоді МЗС України різко відреагувало на такі заяви Шалленберга.

До того ж раніше повідомлялося, що Австрія не виключає можливості поступового зняття санкцій ЄС з Росії. Це можливе у разі відповідних кроків збоку Кремля.

Політика, 01.02.2023 20:48