Фото: inbusiness.kz

Голова МЗС Австрії закликав до "почуття міри" щодо РФ: Ніколенко різко відреагував

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг заявив, що країнам Заходу потрібно "зберігати почуття міри щодо Москви". Речник МЗС України Олег Ніколенко відповів на заяви Шалленберга та запросив його у Дніпро поговорити з рідними загиблих, яких вбила російська ракета.

Про це речник МЗС України повідомив у Facebook, пише TrueUA.

Шалленберг озвучив свої заяви 16 січня на конференції елітного Французького Інституту політичних досліджень (Sciences Po) в Парижі. Очільник австрійського МЗС вважає, що Заходу необхідно дотримуватись "почуття міри у відносинах із Росією", оскільки вона залишиться частиною європейської історії та культури.

"Ми не повинні перегнути палицю, наприклад, запровадивши заборону на видачу віз 144 мільйонам росіян", — сказав він.

Також глава австрійського МЗС висловив незгоду з виключенням міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з міністерської зустрічі ОБСЄ в Польщі, закликавши зберегти існування організації.

"ОБСЄ  це один з небагатьох майданчиків, який залишився, де російські дипломати змушені сидіти й слухати наші аргументи, нашу гостру критику агресивної війни Росії", – вважає Шалленберг.

Проте австрійський дипломат запевнив, що засуджує війну в Україні, вважає її "божевіллям" та підтримує право українців на самооборону.

"Жорстока агресивна війна, спровокована Росією, - це безумство. Водночас ми також повинні думати про те, що буде завтра, через тиждень і через місяці", — зауважив Шалленберг.

Своєю чергою речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що "заклики продовжувати діалог з Росією, поважати її історію та культуру, посилюють почуття безкарності Кремля, сприймаються ним виключно як запрошення до продовження геноциду українців".

"Цінуємо співробітництво з Австрією, вдячні за підтримку в ООН та ЄС і для розвитку діалогу у зв’язку з цим очікуємо на візит австрійського міністра до України. Зокрема, запрошуємо главу австрійської дипломатії відвідати Дніпро. Там він матиме можливість повторити свої аргументи про почуття міри перед рідними сорока чотирьох людей, які загинули від ракетного удару Росії по багатоповерхівці. Або тими, близьких яких досі не знайшли під завалами", — зазначив Ніколенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Австрія не виключає можливості поступового зняття санкцій ЄС з Росії. Це можливе у разі відповідних кроків збоку Кремля.

Політика, 17.01.2023 15:40