Джо Байден. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Байден дав сигнал, що готовий до зміни статусу України у НАТО, — Financial Times

Чинний президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден може дати згоду змінити статус заявки України на членство в Північноатлантичному альянсі до кінця свого президентського терміну, який закінчиться на початку 2025 року.

Як повідомляє Financial Times, Байден головуватиме на зустрічі України та її союзників у Німеччині 12 жовтня. За даними джерел видання, є попередні ознаки того, що американський лідер може погодитися просувати статус заявки України на членство в НАТО до того, як він залишить посаду в січні.

Втім, жодних уточнень деталей, який вигляд має таке просування наведено не було.

"Залишаючи США, Зеленський заявив, що жовтень буде "часом прийняття рішень", — додає Financial Times.

Варто зауважити, що Байден публічно підтримує членство Києва у НАТО, але дотепер протистояв активним крокам із наближення вступу України, таким як запрошення приєднатись до Альянсу. Зокрема, членство в НАТО залишається ключовою метою України, втім мало хто з 32 країн-членів НАТО вважає, що воно можливе без повного, тривалого припинення бойових дій і чіткої лінії на карті, яка б визначала, на яку частину української території поширюється положення Північноатлантичного альянсу про взаємну оборону.

"Дехто пропонує модель членства Західної Німеччини в Альянсі, яке тривало понад три десятиліття до падіння Берлінської стіни і возз'єднання зі східними регіонами", — наголошує видання.

Так, західнонімецька модель набирає популярності, особливо в Білому домі, який був найбільш обережно налаштований щодо членства Києва в НАТО. 

"Земля в обмін на членство в НАТО — це єдине рішення, всі це знають. Ніхто не скаже про це вголос... але це єдина стратегія", — зауважив не названий західний посадовець у коментарі виданню.

Зокрема, не названий український посадовець наголосив, що найважливіше для України – це гарантії безпеки. При цьому Києву потрібні справжні гарантії, адже інакше це не закінчить війну, а лише спровокує нову.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте повідомляв, що не стурбований можливим впливом результатів виборів президента Сполучених Штатів на єдність Альянсу та, зокрема, на підтримку України. При цьому, за його словами, спільну мову реально та необхідно шукати з усіма учасниками політичного процесу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2024 13:57