Марк Рютте. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Новий генсек НАТО Рютте пояснив, чому його не турбує результат виборів у США в контексті України

У вівторок, 1 жовтня Єнс Столтенберг передав повноваження нового генерального секретаря НАТО Марку Рютте. Той заявив, що не стурбований можливим впливом результатів виборів президента США на єдність Альянсу та, зокрема, на підтримку України.

Про це Марк Рютте сказав перед церемонією прийняття повноважень у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Він зазначив, що "не хвилюється" з приводу результатів листопадових виборів у США.

"Я дуже добре знаю обидвох кандидатів. Я чотири роки працював із Дональдом Трампом. Він підштовхував нас витрачати більше на оборону, і він досягнув цього. Тому що на цей момент насправді ми перебуваємо на значно вищому рівні витрат, ніж коли він обійняв посаду на початку 2017 року", — зазначив Марк Рютте.

Він додав, що Трамп також тиснув на Альянс щодо Китаю, і Рютте вважає, що він мав рацію.

"Камала Гарріс, звичайно, має фантастичний послужний список на посаді віце-президентки. Вона лідерка, яку дуже поважають. Тож я буду здатний працювати з обидвома", — наголосив Рютте.

Він також зауважив у контексті наступного лідера США, що зараз варто дочекатися результатів виборів, а вже потім робити висновки та працювати з переможцем американської виборчої кампанії. При цьому, за його словами, спільну мову реально та необхідно шукати з усіма учасниками політичного процесу.

Нагадаємо, що нідерландець Марк Рютте також акцентував, що Україна залишатиметься його пріоритетом на посаді очільника Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2024 12:33