Марк Рютте. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Прихильник України, який знає, як впоратися з Трампом: новим генсеком НАТО стає Рютте

З 1 жовтня новим генеральним секретарем НАТО стає Марк Рютте. Єнс Столтенберг передав йому координацію найпотужнішим військовим блоком після 10 років перебування на посаді. Раніше Рютте 14 років очолював уряд Нідерландів.

Нового очільника Північноатлантичного альянсу схарактеризувало видання Bloomberg.

Протистояння з Трампом

Аналітики зазначили, що якщо Трамп переможе на виборах у США у листопаді, трансатлантична підтримка виявиться під питанням, що створить екзистенційну загрозу альянсу, створеному 1949 року. Однак відомий своїми навичками спілкування Рютте - колишній менеджер з персоналу, який став політиком, — показав, що може справлятися зі складними ситуаціями.

"Він знає ЄС і всіх його лідерів напам'ять. І він мав справу з Трампом. У політичному плані він одразу візьметься за справу", — вважає аналітик Європейської ради з міжнародних відносин і колишній високопосадовець НАТО Каміль Гранд.

Його репутація людини, здатної справлятися з Трампом, може виявитися особливо цінною. Перед першою зустріччю з тодішнім президентом США 2018 року Рютте був сповнений рішучості побудувати з ним стосунки, але при цьому відстоювати свою позицію, тому він практикував потиск рук і вивчав звички Трампа ставити людей у скрутне становище.

Колишній нідерландський лідер зберіг хороші робочі відносини з Трампом, на відміну від багатьох інших європейських лідерів. Секрет був у ретельному плануванні та підготовці. Про це медійникам розповіли люди, обізнані з цим питанням.

Коли його запитали про можливий другий термін Трампа, він зауважив, що "ми маємо танцювати з тими, хто на танцполі". Аналогічну позицію він зайняв на Мюнхенській безпековій конференції на початку цього року, закликавши європейців "перестати нити та скаржитися" з приводу повернення Трампа.

Підтримка України

Аналітики Bloomberg також зазначили, що Україна може стати складнішим предметом суперечки. У той час, як Трамп відкрито критикував допомогу Україні, Рютте є її затятим прихильником. Ця позиція частково походить з його емоційної реакції на аварію рейсу 17 Malaysia Airlines 2014 року, в результаті якого загинуло близько 200 громадян Нідерландів з вини Росії.

"Ніколи не було нічого більшого, і це завжди номер один за 14 років, що я займаюся цією роботою", — сказав він в одному із нідерландських радіошоу на початку цього року.

Попри це переконання, Нідерланди не надали стільки допомоги, як деякі інші європейські країни, посівши дев'яте місце за рівнем підтримки Києва у відсотках від національної економіки. Нідерланди також перейшли поріг НАТО за видатками щонайменше 2% ВВП на оборону цього року.

Але Рютте, як і раніше, залишається ключовою фігурою на міжнародній арені. Він відіграв важливу роль у переконанні США щодо необхідності відправлення F-16 для зміцнення української оборони. Самі Нідерланди планують перекинути 24 винищувачі до Києва, а також надати 18 для навчання.

Робота в НАТО не перший його вибір після виходу з нідерландської політики. Спочатку він націлився на керівництво Європейською комісією, але був змушений відступити після того, як стало зрозуміло, що Урсула фон дер Ляєн збирається балотуватися на другий термін.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен повідомив, що на території Північної Європи з'явиться штаб сухопутних військ НАТО. Його планують розмістити у Фінляндії — при цьому неподалік від кордону з Росією, всього приблизно за 100 кілометрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2024 10:57