Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен. Джерело: соцмережа X

НАТО розмістить свій штаб у Фінляндії за 100 кілометрів від кордону з Росією

На території Північної Європи з'явиться штаб сухопутних військ НАТО. Його планують розмістити у Фінляндії — при цьому неподалік від кордону з Росією, всього приблизно за 100 кілометрів.

Про це заявив міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен. Його цитує видання Yle.

Він зазначив, що рішення про створення нового штабу сухопутних військ НАТО мають ухвалити міністри оборони країн Альянсу вже наступного року. За словами фінського міністра, штаб запропонували розмістити у фінському місті Міккелі, яке розташоване близько 100 кілометрів від кордону з Росією.

Він зазначив, що командувач сухопутних військ Оборонних сил Фінляндії стане командувачем нового штабу. Хяккянен вважає, що новий штаб сухопутних військ НАТО необхідно розмістити саме в Міккелі, оскільки там вже є штаб сухопутних військ Сил оборони Фінляндії. Також це дозволить ефективно планувати операції сухопутних військ у північних регіонах Альянсу.

"Національна оборона Фінляндії й оборона НАТО повинні мати можливість безперешкодно співпрацювати в нормальних і надзвичайних обставинах", — додав він.

Чисельність персоналу штабу сухопутних військ НАТО у мирний час складатиме декілька десятків людей.

"Посил Фінляндії Росії полягає в тому, що ми є повноправним членом НАТО, й Альянс відіграє надзвичайно важливу роль в обороні Фінляндії... Якщо хтось зробить спробу якимось чином вдертися на нашу територію, у нашому розпорядженні буде вся міць НАТО", — пояснив міністр.

Нагадаємо, що декілька днів тому президент Володимир Зеленський та лідер Фінляндії Александр Стубб обговорили українсько-фінську оборонну співпрацю. Зокрема, йшлося про спільне виробництво дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.09.2024 23:19