Марк Рютте. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Завтра офіційно вступить на посаду новий генсек НАТО: журналісти назвали його головну місію

У вівторок, 1 жовтня, Марк Рютте офіційно вступить на посаду генерального секретаря НАТО. На ній він змінить Єнса Столтенберга, який очолював альянс упродовж останніх десяти років.

Про те, якими можуть бути перші кроки нового очільника Північноатлантичного альянсу, повідомила агенція Reuters. Журналісти зазначили, що колишній прем'єр-міністр Нідерландів зіткнеться з низкою серйозних викликів, включно з війною в Україні, що триває, невизначеністю в політиці США, що зростає, та загрозами з боку Росії.

Рютте, який відомий своїми навичками створення коаліцій, розвиненими під час 14-річного керівництва Нідерландами, повинен зміцнити єдність НАТО, що складається з 32 країн-учасниць. Основні завдання нового лідера містять підтримку Києва, збільшення оборонних витрат членів альянсу та збереження залученості США в безпеку Європи. Серед ключових викликів для Рютте — можливе повернення Дональда Трампа на посаду президента США та посилені вимоги східноєвропейських союзників щодо зміцнення захисту від Росії.

Крім того, Рютте доведеться розв’язувати питання, пов'язані з проханнями України про надання додаткової військової допомоги. Чиновники НАТО очікують, що Рютте продовжить дотримуватися стратегічних пріоритетів Столтенберга, зберігаючи фокус на безпеці Європи та підтримці України.

Медійники акцентували, що на Рютте тиснутимуть східноєвропейські союзники, які вимагають більшого захисту від Росії. Питання посилення східного флангу Альянсу, включно з розгортанням додаткових сил і систем ППО, стали одними з основних у його порядку денному.

Як зазначив колишній посол Словаччини в НАТО Петер Батор, одним із головних завдань для Рютте стане рішення про подальші амбіції НАТО на східному фланзі. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну чисельність військ НАТО на сході подвоїлася, однак східні країни наполягають на додатковому посиленні.

Генеральний секретар НАТО має переконувати лідерів країн-учасниць, ухвалюючи рішення на основі консенсусу. За словами колишньої прес-секретарки НАТО Оани Лунгеску, основна мета Рютте — не тільки досягти компромісу, а й просунути Альянс уперед в умовах нових загроз.

Єнс Столтенберг неодноразово висловлював бажання залишити посаду генерального секретаря НАТО, однак знайти йому гідну заміну виявилося непросто. Країни-учасниці НАТО розглядали різні варіанти на заміну Столтенбергу. Зрештою, новим генеральним секретарем НАТО обрали колишнього прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен повідомив, що на території Північної Європи з'явиться штаб сухопутних військ НАТО. Його планують розмістити у Фінляндії — при цьому неподалік від кордону з Росією, всього приблизно за 100 кілометрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.09.2024 12:15