Фото: Офіс президента

Зеленський відреагував на рішення щодо призначення Рютте генсеком НАТО

Президент Володимир Зеленський привітав прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте з рішенням послів країн-членів НАТО призначити його наступним генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу. 

Про це стало відомо зі сторінки Володимира Зеленського у соцмережі X (Twitter). 

Президент зазначив, що розраховує на продовження спільної роботи із забезпечення захисту людей і свободи в усій євроатлантичній спільноті.

"Я знаю Марка Рютте як принципового та сильного лідера, який протягом останніх років неодноразово демонстрував свою рішучість і далекоглядність", — наголосив гарант.

Зокрема, він подякував Єнсу Столтенбергу за його значний внесок у зміцнення Альянсу протягом попередніх десяти років його перебування на посаді генерального секретаря НАТО, а також за його непохитну підтримку боротьби України за свободу.

Відомо, що до виконання своїх прямих обов'язків Рютте має приступити 2 жовтня. Основне завдання нового генсека НАТО — підвищення видатків на оборону для всіх країн військового альянсу до 2% від внутрішнього валового продукту країни. Відповідно до даних Альянсу, цільового показника військових витрат досягли лише 23 із 32 країн організації.

Нагадаємо, 24 червня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив впевненість, що на наступному саміті Альянсу у Вашингтоні буде погоджено зобов'язання щодо довгострокової фінансової допомоги Україні. Глава Альянсу нагадав, що деякі "недавні прогалини" у цій допомозі "мали наслідки на полі бою", тому "ми маємо дати Україні передбачуваність та відповідальність".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2024 03:27