Фото: Офіс президента

Байден запропонує ООН розширити Раду Безпеки: ЗМІ назвали мотиви лідера США

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликатиме Організацію Об'єднаних Націй розширити Раду Безпеки. Глава Білого дому хоче додати до складу країни, включно з Німеччиною та Японією, щоб послабити вплив Китаю та Росії.

Про це розповів представник національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, пише The Telegraph.

Очікується, що Джо Байден закликає до розширення Ради Безпеки ООН для протидії Росії та Китаю, коли світові лідери зберуться у Нью-Йорку. Президент США попросить 193 країни-члени ООН "подивитися на архітектуру Ради Безпеки".

Джозеф Байден має виступити у вівторок, а президент України Володимир Зеленський також, як очікується, виступить на зустрічі особисто вперше з початку війни.

The Telegraph наголошує, що Байден наполягає на "п'яти чи шести" нових постійних членах, включаючи Індію, Бразилію, Німеччину та Японію. Бразилія та Південна Африка також були згадані як можливі члени, що представляють Латинську Америку та Африку. Поки неясно, чи будуть вони мати право вето.

Нагадаємо, високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що Росія війною проти України топче статут ООН. Цього тижня ЄС на Генасамблеї (19-25 вересня у Нью-Йорку) закличе до реформи та вкотре наголосить на підтримці України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.09.2023 13:43