Фото: Сєвєродонецька міська рада

Бали за стаж: в Україні планують змінити принцип розрахунку пенсій

В Україні працюють над пенсійною реформою, тому у майбутньому можуть по-новому розраховувати розмір пенсії. За кількість років страхового стажу планують зараховувати відповідні бали.

Таку заяву зробила міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час презентації "Соціального порталу", передає "РБК-Україна".

"У рамках пенсійної реформи ми хочемо зробити такі зміни, які б показували дуже простий механізм обрахунку і виплати пенсій", — зазначила вона.

Жолнович підкреслила, що основою для розрахунку пенсій має бути кількість років, які людина працювала та розмір внесків в страхову систему

"І ми ці два критерії закладаємо в бали, які будуть сумуватися за кожен місяць. І кожна людина при виході на пенсію матиме сукупність балів, що переведеться у відсоток до середньої заробітної плати по Україні", — пояснила міністр.

За її словами, це буде "найбільш справедливий формат нарахування пенсій", який сприятиме накопиченню солідарних внесків в страхову систему.

"Це найбільш релевантна категорія, яка показує реальність грошових коштів. Те, що ми всі як українців в рамках середньої зарплати, заробляємо, це та сума, по якій ми в конкретному році живемо", — підсумувала Жолнович.

Нагадаємо, деякі громадяни України можуть отримувати спеціальні надбавки до пенсії. Зокрема, йдеться про доплати за віком.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.09.2024 15:27