Фото: Рixabay

Банки знову можуть блокувати рахунки українців за борги: деталі

Українські банки знову почали блокувати карткові рахунки клієнтів на вимогу державних виконавців. Це пов'язано із набуттям чинності закону "Про внесення змін до деяких законів щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану", який Верховна Рада ухвалила у квітні.

Про це повідомив співзасновник Мonobank Олег Гороховський. За його словами, відновлення блокування поширюється на всі банки, до яких звертатимуться державні виконавці.

"Цей закон скасовує дію постанови Кабміну, яка знімала арешти виконавчої служби на суму менш як 100 тисяч гривень на час дії воєнного стану. Новий закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 грн) за умови, що клієнт звернеться до виконавця і той своєю чергою надішле до нас постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта", — пояснив він.

Банкір зауважив, що через набрання чинності цим законом банки змушені повернути блокування коштів на рахунках клієнтів, щодо яких таке рішення ухвалили державні виконавці. Тепер банки повинні повернути арешти, які знімали на час дії воєнного стану. Лише у Monobank є 436 тисяч таких клієнтів.

Постанову, якою скасовувалося блокування рахунків українців за борги, уряд ухвалив у березні минулого року.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні скасували поняття "банківський день". Відтепер міжбанківські перекази можна буде отримувати навіть у вихідні чи святкові дні.

Також повідомлялося, що напередодні повномасштабної війни Росії в Україні Нацбанк дозволив десяти банкам пошкоджувати банкноти, якщо не буде можливості вивозити їх з відділень. Це було зроблено, щоб гроші не потрапили до рук окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.05.2023 07:33