Фото: Офіс президента

Бельгія поставить Україні 30 літаків F-16: в Офісі президента озвучили терміни

Україна отримає від Бельгії 30 сучасних винищувачів F-16, але їхнє постачання буде здійснюватися до 2028 року.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, передає "Радіо Свобода".

"Нам дійсно треба та кількість літаків, про яку говорив президент (128 винищувачів, — ред). Ми маємо відповідні декларування від наших партнерів щодо кількості літаків. Ми знаємо ці чотири країни і знаємо кількість, яку вони обіцяють. На жаль, у деяких країнах графік постачання доволі тривалий. Наприклад, Бельгія задекларувала 30 літаків, і це є в нашій безпековій угоді з Бельгією. Але вона каже, що ці 30 літаків будуть поставлені до кінця 2028 року, що очевидно є неприйнятним для нас", — сказав Жовква.

До того ж, за словами заступника керівника ОП, наразі не менш важливим питанням є й збільшення кількості тренувальних центрів для пілотів. Він наголосив, що у винищувачів F-16 зовсім інша тактика ведення бою, аніж та до якої звикли українські воїни. Відтак, їм необхідно опанувати та відточити нові навички.

"Цими літаками має хтось управляти. Ці пілоти мають вести тактику бою відповідно до типу літака, на якому вони будуть працювати. F-16 — це зовсім інша тактика ведення бою. Тому говоримо і про це, і у відповідній заяві про F-16, яка була складена під час саміту, сказано, що партнери будуть працювати над розширенням кількості місць для українських пілотів. І не лише, до речі, пілотів. Інженерний склад також дуже важливий. А також оптимізація, тобто скорочення часу навчання. Під час війни ми не можемо дозволити собі проходити цей тривалий період навчання, як прописано, можливо, в підручниках. Ми можемо це оптимізувати", — заявив Жовква.

Посадовець додав, що у межах саміту НАТО, який відбувся у Вашингтоні 9-11 липня, український лідер Володимир Зеленський мав зустрічі з лідерами країн-партнерів, які погодилися постачати нашій держав F‑16.

"Ці комплексні питання ми проговорювали з тими лідерами, які нам постачають літаки. Була у президента зустріч з новим прем'єр-міністром Нідерландів, були відповідні зустрічі з іншими керівниками. Безумовно, про це говорили й під час зустрічі з президентом Байденом, адже роль США в питанні постачання літаків також дуже важлива", — наголосив він.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обіцянка про те, що влітку 2024 року в українському небі з’являться винищувачі F-16, уже виконана.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.07.2024 23:55