Фото: mil.in.ua

Бельгія розглядає можливість постачати Україні винищувачі F-16

Бельгія розглядає можливість постачати Україні свої винищувачі F-16.

Про це заявив прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо, виступаючи на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

"Ми звернулися до Міністерства оборони з проханням перевірити, чи повністю вичерпано термін експлуатації наших літаків", — заявив Де Кроо.

За його словами, зараз питання полягає в тому, наскільки ці літаки ще могли б послужити Україні.

"Ми повинні розглянути всі варіанти. Якщо вони якимось чином ще придатні для використання, то ми обов’язково повинні це розглянути", — наголосив глава бельгійського уряду.

Де Кро пояснив, що техніку не обов’язково могли б використовувати для виконання бойових завдань.

"Може статися так, що Україна використовуватиме бельгійські літаки лише для тренувань. Тоді вимоги будуть іншими", — аргументував він.

Варто зазначити, що віце-прем’єр-міністр уряду Бельгії Девід Кларінваль раніше в інтерв’ю RTL заявив, що у 2024 році Бельгія теоретично могла б передати Україні від двох до чотирьох винищувачів F-16.

Ймовірність того, що Бельгія може поставити Україні F-16, підтвердили джерела VRT News.

"Повітряні сили Бельгії мають 45 винищувачів F-16. Протягом наступних п'яти-шести років усі вони досягнуть кінця свого терміну експлуатації. З наступного року ПС Бельгії почнуть отримувати від чотирьох до п'яти нових винищувачів F-35 на рік, які поступово замінять F-16", — пише видання.

Це означає, що F-16, у яких ще залишилися години нальоту, поступово стануть доступними для України. Однак будь-яке рішення про передачу винищувачів має приймати федеральний уряд Бельгії.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Своєю чергою Румунія та Нідерланди ухвалили рішення про створення навчальної бази для пілотів та обслуговування винищувачів F-16. Такий крок стане також потужною підтримкою для протиповітряної оборони України.

Нагадаємо, що українські пілоти вирушать безпосередньо на льотну підготовку на авіабазу Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона, де базується 162 авіакрило. Одночасно десятки українських пілотів розпочнуть курс навчання англійської мови на базі ВПС Лекленд у Сан-Антоніо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2023 19:27