Безпілотним автомобілям Waymo дозволили їздити по Каліфорнії без водія

31 ЖОВТНЯ 2018 11:00

Департамент транспортних засобів штату Каліфорнія видав компанії Waymo перший дозвіл в штаті на випробування безпілотних автомобілів без людини за кермом на дорогах загального користування, повідомляється в блозі Waymo.

Випробування безпілотних автомобілів зазвичай проходять в кілька етапів. Спочатку розробники проводять тести на закритому полігоні без людей і інших машин, які могли б постраждати в разі некоректної роботи автопілоту.

Після відточування алгоритмів безпілотні автомобілі починають відчувати на звичайних дорогах, але для безпеки за кермом завжди сидить водій-випробувач, готовий в будь-який момент перехопити управління. Якщо автомобілі здійснили багато поїздок, накопичили багато даних про реальних дорожніх ситуаціях і показали свою здатність адекватно реагувати на них, розробники можуть перейти до наступного етапу - випробувань з інженером в салоні, що знаходяться на пасажирському сидінні.

 30 жовтня 2018 року Департамент транспортних засобів (DMV) штату Каліфорнія видав перший дозвіл, що відповідає новим правилам. Оскільки головний офіс Waymo і її материнського холдингу Alphabet розташований в Кремнієвій долині, департамент дозволив випробування в обмеженій зоні навколо штаб-квартири. Зона дії дозволу охоплює території декількох міст в каліфорнійському окрузі Санта-Клара: Майнтін-В'ю, Саннівейл, Лос-Альтос, Лос-Альтос-Хіллс і Пало-Альто. У дозволі вказані умови випробувань, зокрема, вони дозволені як днем, так і вночі, на дорогах з дозволеною швидкістю до 65 миль в годину (105 кілометрів на годину), а також в складних погодних умовах, в тому числі в туман і сильний дощ .

Спочатку під час поїздок без водія в салоні будуть знаходитися тільки співробітники Waymo. У майбутньому компанія планує допустити до випробувань сторонніх людей, як вона вже робить в Арізоні з 2017 року. Це стало можливим завдяки запущеному в червні проекту, в рамках якого влада дозволила возити на безпілотних автомобілях людей, але тільки безоплатно.

Технології, 31.10.2018 11:00