Фото: Офіс Генерального прокурора

Били, вивозили в ліс та імітували розстріл: прокуратура показала окупантів, які катували людей на Харківщині

Українські правоохоронці ідентифікували шістьох рашистів, які катували та знущались з цивільних під час окупації Харківської області.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, підозрювані є військовослужбовцями 3-ого стрілецького взводу 4-ої стрілецької роти 1-ого стрілецького батальйону 202-ого мотострілецького полку так званої "ЛНР" та начальник штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії федеральної служби військ національної гвардії РФ. 

Зазначається, що з 2 березня 2022 року російські військові, серед яких були і шестеро підозрюваних, взяли під контроль селище Савинці та село Довгалівка Ізюмського району. Під час окупації загарбники утримували у катівнях проукраїнськи налаштованих громадян та знущались з них. Зокрема, щоб отримати від затриманих інформацію про українських військових та місцевих мешканців, які допомагають ЗСУ, окупанти застосовували фізичне, психологічне насильство, а також катували.  

"Потерпілим зв’язували руки за спиною, били, здійснювали постріли з автоматичної зброї поруч з ними, деяких вивозили в ліс та імітували розстріл. Людей утримували в нелюдських умовах, без доступу до їжі, води та в антисанітарних умовах. Одному з незаконно затриманих чоловіків російські військові декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його у рані, щоб завдати якомога більшого болю", — йдеться у повідомленні.

До того ж, як зауважили в ОГП, одним із потерпілих був депутат селищної ради Савинської ОТГ. Його допит особисто проводив начальник штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії федеральної служби військ національної гвардії РФ. Він погрожував депутату відрізанням статевих органів, а інший підозрюваний у цей час бив чоловіка. Після знущань окупанти вийшли з катівні, а всередину приміщення кинули димову шашку, від якої потерпілий почав задихатися.

"Фігуранти витягнули чоловіка на двір, накинули йому мотузку на шию та почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Паралельно окупанти ставили постраждалому питання щодо місцевих партизанів. Від нестачі повітря чоловік втратив свідомість, його привели до тями та почали завдавати ударів ногами по тілу, поки він лежав на землі. Така екзекуція проводилась декілька разів", — розповіли прокурори.

Крім того, ще один з потерпілих, чоловік, якому на той момент було 59 років, внаслідок катувань окупантами отримав тяжкі тілесні ушкодження, несумісні з життям. 

"Іншим постраждалим, на щастя, вдалось вижити. Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук", — резюмували в ОГП.

Нагадаємо, раніше Головне управління розвідки Міністерства оборони України ідентифікувало російських військових, які безпосередньо причетні до ракетних обстрілів Сумської та Харківської областей. Йдеться про застосування ворогами оперативно-тактичних комплексів "Іскандер" проти українських цивільних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2024 13:44