Фото: РЛС "Воронеж М". Джерело – Вікіпедія

Білий дім стурбований ударами України по російських ядерних радіолокаційних станціях, — WP

У Сполучених Штатах Америки стурбовані ударами Києва по системах раннього попередження про ракетно-ядерний удар у Росії. Це начебто може занепокоїти Москву, коли Білий дім приймає рішення щодо зняття обмежень на удари своєю зброєю по російській території. 

Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на неназваного чиновника. 

Зазначається, що Вашингтон висловив Україні свою стурбованість через дві спроби атак на радіолокаційні станції в Росії. Ці об'єкти забезпечують попередження про пуски звичайних та ядерних міжконтинентальних ракет. Відомо, що удар по РЛС в Армавірі, що на південному сході Росії в Краснодарському краї, завдав певної шкоди стратегічному об'єкту країни-агресора.

"Ці об'єкти не були залучені у підтримці війни Росії проти України, але вони є чутливими місцями, оскільки Росія може вважати, що її стратегічні сили стримування є мішенню. Це може підірвати здатність Росії підтримувати ядерне стримування проти Сполучених Штатів", — наголосив чиновник. 

Посилаючись на неназваного українського чиновника, який знайомий із ситуацією, видання зазначає, що Росія використовувала радіолокаційні пункти для спостереження за діяльністю українських військових, зокрема за використанням Києвом безпілотників та ракет. Чиновник на умовах анонімності підтвердив, що за удари відповідальне Головне управління військової розвідки України.

Американський чиновник зазначає, що, якщо російська система раннього попередження буде засліплена українськими атаками навіть частково, це може зашкодити стратегічній стабільності у відносинах між Вашингтоном і Москвою. 

"Росія може подумати, що її здатність виявляти ранню ядерну активність проти неї зменшилася, і це може стати проблемою. Для всіх має бути очевидно, що у США немає жодних намірів використовувати ядерну зброю проти Росії. Але, безумовно, існує занепокоєння щодо того, як Росія може сприйняти те, що її системи раннього попередження стали об'єктом нападу", — додав чиновник. 

The Washington Post додає, що деякі аналітики були здивовані вибором цілей, адже в той час, як Краснодар розташований досить близько до України, щоб відстежувати ракети й безпілотники, то радіолокаційна станція під Орськом зосереджена на Близькому Сході й Китаї. Відповідаючи на такі запитання, український чиновник пояснив, що Росія "застосувала всі свої можливості для війни проти України".

Нагадаємо, 27 травня було оприлюднено супутникові знімки наслідків удару безпілотників Головного управління розвідки по російській радіолокаційній системі. Її вдалось вразити за 1800 кілометрів від кордону. Офіційно ураження ворожої РЛС в Україні та Росії не коментували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.05.2024 10:40