Фото: konkurent.ua

Тіла загиблих воїнів повернули на рідну землю, — Лубінець про теракт в Оленівці

Україні вдалося ідентифікувати більшість тіл військовополонених, які загинули внаслідок російського теракту у селищі Оленівка на Донеччині. Тіла загиблих воїнів повернули на рідну землю.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Тіла загиблих в Оленівці вдалося повернути. Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані", — зауважив Лубінець. 

Окрім цього, омбудсмен повідомив, що після трагедії в Оленівці вперше спілкувався з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою і запропонував допустити в Оленівку міжнародних експертів.

"Я пропонував Москальковій, щоб разом з ними на місце вибуху в Оленівській колонії прибули експерти з різних країн, частину яких мала запросити Росія, а частину — Україна. Вони беруть однаковий матеріал для експертизи: земля, якісь металеві речі, якісь частини цього приміщення. Потім ми прозоро показуємо, які експертизи хто напрацював", — додав Лубінець.

Він зазначив, що російська сторона погодиться на такий крок, але потім з'явилися інформація, що росіяни терміново прибирають барак, в якому утримували українських військовополонених і де влаштували вибух, а також проводять там ремонтні роботи, щоб приховати сліди злочину. 

Лубінець наголосив, що місія ООН зі встановлення фактів про теракт в окупованій Оленівці жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії.

"Місію закрили, а я з ними навіть не зустрівся. На мій погляд, не зустрівся через їхнє небажання реально чимось займатися", — підкреслив омбудсмен.

За словами Лубінця, він висловлював готовність їхати у Нью-Йорк, щоб передати ті матеріали, які є в української сторони, а це експертний аналіз фото, відеоматеріалів, які оприлюднювали росіяни.

"На наш погляд, на погляд експертів, не тільки українських, які брали в цьому участь, це був заряд, встановлений всередині цього бараку, який дає дуже високу температуру", — додав уповноважений.

Лубінець зазначив, що в Оленівці загинули люди, які мали офіційний статус військовополонених, які були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Однак місію закрили.

"Про це повідомив речник Гутерреша на пресконференції, і на пряме запитання журналістів: Ви прийняли рішення закрити цю місію через те, що РФ не допустила представників місії до Оленівки? Відповідь була: "Ми це не коментуємо", — додав він.

Нагадаємо, 29 липня 2022 року у Генштабі Збройних сил України заявили, що російські війська обстріляли колонію в окупованій Оленівці на Донеччині, де перебувають полонені українські військові, які захищали Маріуполь і вийшли з "Азовсталі".  У Міноборони РФ заявили, нібито українська сторона вночі обстріляла колонію з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Російські ЗМІ поширюють відео наслідків. За даними Офісу генпрокурора України, ​близько 40 людей загинули, поранення дістали 130 осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2023 21:29