Фото: ОПЗЖ

Бізнес у Москві і не тільки: журналісти дізналися про чималі статки нардепа від екс-ОПЗЖ Бойка

Народний депутат та колишній співголова забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа — За життя" Юрій Бойко має нерухомість та бізнес в Москві. Оточення парламентаря займається спільним бізнесом з лояльними до Кремля підприємцями.

Про це йдеться у розслідувані програми Bihus.Info.

Відомо, що єдиним задекларованим бізнесом Бойка є компанія "Столична нерухомість", яка переписана на його дружину. Бізнес-центр має 600 квадратних метрів, а основний дохід — здача приміщень під оренду.

У сім’ї Бойків є два будинки під Києвом. Власниками яких є дружина нардепа та його син. У 2020 році дружина Бойка купила під Києвом 50 гектарів землі.

Також згадується про палац Бойків, який розташований на дамбі Київського водосховища посеред державного лісу.

У 2006 році дружина Бойка придбала квартиру у центрі Москви. Її родина залишила у своїй власності навіть після початку повномасштабного вторгнення.

Серед тих джерел прибутку, які Бойко, на думку журналістів, приховує — підприємство із мільярдними оборотами, що транспортує електрику споживачам на Волині "Волиньобленерго". Наразі 75,47% цього підприємства належить старшому сину Бойка Анатолію. Так само, за даними журналістів, є підстави вважати, що Теребле-Ріцька ГЕС на Закарпатті, одна з ТЕЦ у Харкові, деякі газові родовища і навіть ГЕС в Екваторіальній Гвінеї — все це підприємства, якими часткою володіє саме Бойко через офшорні компанії.

Дружина нардепа Бойка довгий час працювала у російській частині бізнесу Мирона Горіловського — власника найбільших заводів з виготовлення труб у Росії. З 2015 по 2018 рік дружина Бойка отримувала зарплатню з фірм Горіловського. Тут варто зазначити, що Путін особисто сприяв популяризації продукту Горіловського в Росії.

На початку лютого 2023 року Кабінет міністрів схвалив проєкт закону, який дозволить позбавити звання Героя України осіб, щодо яких вжито санкції, зокрема народного депутата Юрія Бойка. На сайті президента України петиція щодо позбавлення нардепа Юрія Бойка звання Героя України набрала 25 тисяч голосів. Міжвідомча робоча група — серед якої представники уряду, НАЗК, СБУ, НАБУ, ГПУ та інших органів — дійшла висновку, що через колізію чинного законодавства деяких діячів, станом на сьогодні, неможливо позбавити вищих державних нагород.

Нагадаємо, Верховна Рада 13 січня позбавила депутатських мандатів трьох колишніх представників забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа — За життя" — Віктора Медведчука, Тараса Козака, Ріната Кузьміна. Також позбавлено мандатів позафракційних нардепів — Андрія Аксьонова й Андрія Деркача. Останній перебуває під санкціями США. У 2021 році Рада нацбезпеки й оборони України також ввела проти нього санкції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2023 15:48