Фото: Twitter Ентоні Блінкена

Блінкен найближчими днями відвідає Ізраїль, — Держдеп

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен найближчими днями відвідає Ізраїль.

Про це на брифінгу у вівторок оголосив речник Держдепу США Метью Міллер.

"Я хотів би повідомити, що найближчими днями Блінкен вирушить до Ізраїлю", — зазначив Міллер.

За його словами, держсекретар планує обговорити з ізраїльськими партнерами ситуацію на місці і те, як США можуть продовжувати надавати найкращу підтримку у боротьбі з терористами з ХАМАСу.

"Державний секретар очікує на зустріч із вищим керівництвом ізраїльського уряду і продовження дискусій, які він і президент ведуть з ними з моменту перших нападів у суботу",  додав Міллер.

Водночас за інформацією CNN, візит Блінкена до Ізраїлю відбудеться 12 жовтня. Очікується, що Блінкен вирушить до Ізраїлю в середу й прибуде в четвер.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. Вранці 8 жовтня ліванське угрупування Хезболла обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

Згідно з останніми даними, через напад ХАМАС в Ізраїлі загинули щонайменше 700 людей. Раніше посол Ізраїлю в ООН заявив, що жодних переговорів із бойовиками країна не вестиме, й "епоха переговорів із цими дикунами закінчилася".

Нагадаємо, за даними Wall Street Journal, представники іранських спецслужб допомогли бойовикам ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль, а також дали дозвіл на її проведення під час зустрічі в Бейруті на початку жовтня. Водночас сам Тегеран заперечує цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2023 23:15