Фото: Ентоні Блінкен / скріншот

Коли США оголосять про додаткову допомогу Ізраїлю: заява Блінкена

Після масштабної атаки терористів ХАМАС Вашингтон розглядає запит Ізраїлю про додаткову допомогу союзникам. Про це США можуть оголосити вже у неділю, 8 жовтня.

Таку заяву зробив державний секретар США Ентоні Блінкен в ефірі CNNБлінкен наголосив, що президент Джо Байден дав доручення "переконатися, що ми надаємо Ізраїлю все необхідне в цей момент для боротьби з атаками ХАМАС.

"Ми розглядаємо конкретні додаткові запити, які зробили ізраїльтяни. Я думаю, що ви, найімовірніше, почуєте більше про це пізніше сьогодні", — сказав Блінкен.

За словами держсекретаря, США отримали повідомлення про зниклих безвісти й загиблих американців. Наразі цю інформацію перевіряють.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Ввечері у суботу ХАМАС знову вдарив ракетами по Тель-Авіву і його околицях. На той час повідомлялося, що понад 150 осіб загинули та ще 1 104 людини дістали поранень внаслідок нападів терористів.

Тоді ж була інформація, що Армія оборони Ізраїлю вже зайшла до всіх міст на кордоні із Сектором Газа, які сьогодні захоплювали бойовики ХАМАС, та проводить зачистку.

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. 

Вранці 8 жовтня ліванське угрупування "Хезболла" обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вдень у неділю Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф.

Тим часом Іран підтримав бойовиків ХАМАС, які напали на Ізраїль. А ООН збирає екстрене засідання Ради безпеки через ситуацію в Ізраїлі.

Нагадаємо, Міністерство зовнішніх справ України створило оперативний штаб для допомоги українцям в Ізраїлі. Президент Володимир Зеленський повідомив, що серед жертв бойовиків можуть бути громадяни України.

Згодом стало відомо, що внаслідок бойових дій в Ізраїлі загинули дві громадянки України. Міністерство зовнішніх справ офіційно підтвердило цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 08.10.2023 18:57