Фото: utg.ua

Болгарія "вдарила" новим податком по російському газу

Болгарія ввела податок на російський природний газ, який транзитом проходить через її територію до Європи. Новий закон був опублікований у п'ятницю, 13 жовтня, і набуває чинності негайно.

Про це пише Bloomberg.

Згідно з законом, Болгарія вводить плату 20 болгарських левів (10,76 долара) за мегават-годину російського газу. Це близько 20% ціни еталонного європейського газу, що продається в регіональному центрі Амстердама. Закон є реакцією на санкції ЄС щодо Росії, запроваджені у відповідь на її вторгнення в Україну. За словами авторів закону, його метою є "справедливе оподаткування прибутку, отриманого на території держави, і збільшення доходів бюджету".

"Сама ж Болгарія не імпортує газ із Росії для своїх власних потреб, але це важливий маршрут для трубопровідних потоків, які Росія відправляє в Європу після масштабних скорочень у 2022 році. Майже половина російського трубопровідного газу надходить до Болгарії з Туреччини трубопроводом "Турецький потік". Цей крок додає нову невизначеність на і без того напружений ринок", — пише видання.

Минулого місяця болгарські законодавці схвалили пропозицію про поступове припинення імпорту російської сирої нафти.

Зазначається, що російське ПАТ "Газпром" припинило поставки газу на внутрішній ринок Болгарії торік після того, як країна відмовилася платити за паливо в рублях. Тепер Болгарія отримує блакитне паливо з Туреччини.

Нагадаємо, що Україна не вестиме перемовини з Росією щодо продовження контракту на транзит газу до ЄвропиДія угоди закінчується наступного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 13.10.2023 22:59