Фото: flickr.com

Бразилія заявила про можливість виходу країни з Міжнародного кримінального суду

Міністр юстиції та громадської безпеки Бразилії Флавіо Діно повідомив, що його країна розгляне можливість виходу зі складу Міжнародного кримінального суду (МКС).

Його заява була зроблена після того, як міністра запитали про слова президента Луїс Інасіу Лула да Сілви про Володимира Путіна з приводу не арешту у Бразилії, пише Correio Braziliense. 

"Президент Лула правильно попередив, що існує дисбаланс, при якому деякі країни дотримуються юрисдикції Міжнародного кримінального суду, а інші — ні, наприклад, США, Китай та інші країни", — зазначив Діно.

Діно додав, що дисбаланс може призвести до нав'язування волі одних країн іншим. Міністр також заявив, що всі країни, які входять до складу Організації Об'єднаних Націй, повинні переглянути Римський статут, який встановив створення суду, щоб домогтися рівності.

"Це було попередження президента. Звичайно, бразильська дипломатія буде знати, як це оцінити", — додав Діно.

Відомо, що у березні цього року МКС видав ордер на арешт Путіна, звинувативши його у незаконній депортації дітей з України. Бразилія, як і ще понад 120 країн світу, які ратифікували Римський статут, має підпорядковуватися його рішенням, зокрема за ордерами на арешт підозрюваних у воєнних злочинах.

Бразилія і можливість арешту Володимира Путіна

Напередодні президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва на саміті G20 в Індії, який проходив 9-10 вересня, заявив, що за його президентства Путіна "ні за що не заарештують" і той може вільно їхати на наступний саміт G20 в Ріо-де-Жанейро у 2024 році.

Але пізніше він "дав задню" і сказав, що питання арешту російського диктатора Володимира Путіна вирішуватиме суд. Лула да Сілва також повідомив, що планує "вивчити питання" Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, в Офісі президента України різко відреагували на заяву президента Бразилії щодо не арешту Путіна. Там вважають, що це неприйнятно, а Луїз Інасіо Лула да Сілва виступає за беззаконня "заради російських вбивць".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.09.2023 02:12