Фото: АрміяInform

Британія передала Україні ракети Martlet: як вони допоможуть ЗСУ

Велика Британія передала Україні ракети Martlet. Вони допоможуть Силам оборони ефективніше боротися з атаками ворожих безпілотників.

Про це повідомляє The Times

За даними видання, Велика Британія надала Україні деякі зі своїх новітніх озброєнь для боротьби з російськими безпілотниками Shahed. Наразі офіційної заяви про постачання такого виду військової допомоги немає, але, ймовірно, йдеться про ракети Martlet.

Ракети Martlet: що про них відомо

Martlet — це легка багатоцільова керована ракета, створена для потреб військових Великої Британії компанією Thales Air Defense. Ракета після прийняття на озброєння у Великій Британії отримала назву Martlet. Вона призначена для забезпечення єдиного сімейства зброї, яке може використовуватися в різних режимах:

  • морський;
  • поверхня-поверхня;
  • повітряний запуск;
  • земля-повітря.

LMM в початковій партії використовують лазерний промінь з інфрачервоним терміналом самонаведення та лазерний датчик наближення, хоча напівактивна лазерна версія знаходиться в стадії розробки для точних наземних ударів.

Характеристики Martlet

Сама ракета має вагу 13 кг з бойовою частиною три кілограми. Довжина — 1,3 метра. Діаметр — 76 міліметрів. Використовується багаторежимне наведення (лазер, напівактивний лазер, інфрачервоне випромінювання). Швидкість ракети — 1,5 маху. Дальність дії — вісім кілометрів. Менша, порівняно з Starstreak, швидкість, за повідомленням британських військових, дає оператору більше часу для прицілювання і допомагає більш влучній стрільбі.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони України повідомили про розробку нової версії далекобійної ракети комплексу "Нептун". Деталі щодо модифікованої ракети та її призначення поки що не розголошуються, проте, імовірно, йдеться про версію крилатої ракети Р-360 для ураження наземних цілей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.12.2023 16:32