Соцмережа X міноборони Великої Британії

Британська армія не готова до війни високої інтенсивності: заява депутатів

Британська армія не готова до війни "високої інтенсивності" в період загострення глобальної нестабільності. Відповідного висновку дійшли депутати парламенту.

Про це повідомляє BBC.

За даними британських депутатів, їхні військові залишаться погано підготовленими, якщо уряд країни не розв'яже проблему нестачі особового складу та обладнання. Про це йдеться в новому звіті комітету з питань оборони Палати громад.

Згідно з висновками Палати, військовослужбовці звільняються швидше, ніж їх можна набрати, і що "пропозиція" для них має бути запропонована на кращих умовах.

Британські депутати підкреслили, що вони дедалі більше занепокоєні кризою в наборі та утриманні як регулярного війська, так і резервістів, оскільки оперативні вимоги ускладнюють відновлення й підготовку.

Це призвело до того, що, за висновками профільного комітету, "більше людей залишають армію, ніж вступають до неї".

Проблеми з фінансуванням

Також у законодавців викликає занепокоєння той факт, що 1,95 мільярда фунтів (2,28 млрд євро), виділених на збільшення запасів боєприпасів у торішньому бюджеті, можуть бути використані для покриття чинного дефіциту ресурсів, а не для поповнення та посилення спроможностей збройних сил.

У підсумку депутати закликали міністерство оборони переглянути та надати розбивку розподілу коштів, обіцяних у бюджетах на осінь 2022 року та весну 2023 року. Оборонне відомство має на меті збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП.

Своєю чергою профільний комітет також закликав до вдосконалення процесів закупівель з метою збільшення промислового потенціалу Великої Британії та виробництва снарядів як в контексті війни в Україні, так і будь-яких майбутніх військових дій.

Війна в Україні: позиція Британії

Велика Британія є одним із найбільших постачальників військової допомоги України. Від початку повномасштабного вторгнення країна підтримувала нашу державу, надаючи зброю, фінансову підтримку та гуманітарну допомогу.

Саме Велика Британія стала першою країною, яка надала Україні далекобійні ракети. Йдеться про Storm Shadow, передачу яких офіційно підтвердив у травні тоді ще міністр оборони Британії Бен Воллес. Ці ракети вже застосовувалися на фронті. Також Британія передала Україні танки Challenger й снаряди до них зі збідненим ураном.

Нагадаємо, раніше новий міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, який восени вперше відвідав Київ та зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським, повідомив, що британські війська будуть уперше розміщені в Україні відповідно до планів, які обговорюються з військовими керівниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.02.2024 17:29