Британська розвідка повідомила, скільки "вагнерівців" в Україну міг відправити Пригожин

Росія могла відправити на війну в Україну близько 50 тисяч військових так званої ПВК "Вагнера". Це незаконне збройне формування фінансується шляхом корупції при держзамовленнях.

Про це йдеться у зведенні британської розвідки у Twitter вранці 20 січня.

Дані держстату країни-агресорки свідчать про те, що 27 грудня 2022 року ПВК офіційно зареєстрували як юридичну особу. Група заявила про свою основну діяльність як "консультування з питань управління", а про військову службу не згадувалося.

"Поки не відомо, якою метою організація "Центр ПВК Вагнера" буде використовуватися для управління воєнізованою діяльністю Вагнера. Приватні військові компанії (ПВК) залишаються незаконними в Росії, попри тривалу дискусію щодо реформування законодавства", — зазначають британські розвідники.

Наголошується, що власник "Вагнера" Євген Пригожин, ймовірно, частково фінансував організацію через завищені державні контракти, укладені з іншими його компаніями.

"Реєстрація продовжує надзвичайно швидкий розвиток традиційно непрозорого публічного профілю групи. Пригожин лише у вересні 2022 року зізнався у заснуванні Вагнера. У жовтні 2022 року ПВК відкрила глянцеву штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі", — йдеться у повідомленні британської розвідки. 

Додається, що на війні в Україні може перебувати зараз до 50 тисяч "вагнерівців".

"Реєстрація ПВК, ймовірно, має на меті максимізувати комерційну вигоду Пригожина та ще більше легітимізувати все більш резонансну організацію", — вказують розвідники.

британська розвідка

Нагадаємо, керівник незалежної міжнародної розвідувальної спільноти Bellingcat Христо Грозєв повідомив, що у Росії розпочинається нове протистояння між "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним та російським диктатором Володимиром Путіним. На його думку, Пригожин може навіть усунути Путіна з посади. Він додав, що фактором, який виказує чималий вплив Пригожина на керівництво Кремля, є те, що Міноборони РФ відмовилося від заявленої "перемоги" у Соледарі й віддало перевагу "вагнерівцям".

Війна, 20.01.2023 09:31