Фото: Getty Images

У Кремлі починається нове протистояння між Путіним та Пригожиним: чим це може обернутися

У Росії розпочинається нове протистояння між "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним та російським диктатором Володимиром Путіним. Пригожин може навіть усунути Путіна з посади. 

Про це повідомив керівник незалежної міжнародної розвідувальної спільноти Bellingcat Христо Грозєв, передає "Главком".

"Одного дня угрупування "яструбів", згуртоване довкола Пригожина, таки може врешті змістити Путіна. Щоправда, насолоджуватися владою їм випаде не надто довго, адже відхід від неї попереднього керманича автоматично стане сигналом для пригніченої досі російської еліти", — каже Грозєв.

Першим етапом протистояння між "кухарем Путіна" та керівником "вагнерівців" стало звільнення командувача російськими військами Сергія Суровікіна. Проте Грозєв попередив, що це лише початок суперництва двох терористів.

"Далі ми побачимо ще більше: як російський гарант під наростаючим тиском "Вагнера" діятиме. По-іншому просто не може бути, коли понад 20 тисяч озброєних головорізів за спиною у Пригожина вважають свого лідера чи не кращим за самого російського гаранта", — зауважує Грозєв.

До того ж керівник незалежної міжнародної розвідувальної спільноти Bellingcat зауважив, що у Пригожина є досить амбітні цілі, які стають дедалі більшими. Зокрема "кухар Путіна" серйозно задумується над тим, щоб одержати частину реальної влади в РФ.

"Путін намагався раніше задобрити свого підлеглого, запропонувавши тому політичну роль співставну з тією, яку мав свого часу Жириновський у Росії. Тобто, за путінським задумом, його кровожерливий підданий мав би зібрати довкола себе щось на зразок чергової партії, котра була б лояльною до діючої влади", — сказав Грозєв.

Фактором, який виказує чималий вплив Пригожина на керівництво Кремля, є те, що Міноборони РФ відмовилося від заявленої "перемоги" у Соледарі і віддало перевагу "вагнерівцям".

"Крізь цю ж призму треба розглядати й те, що сталося нещодавно, коли раптом російське міноборони вирішило відступити від раніше заявленої перемоги в Соледарі. Хоча раніше російське військове керівництво говорило, що, мовляв, ця "перемога" належить лише їм і нікому іншому. Зі свого боку Пригожин всіляко наполягав на тому, що це все ж таки здобуток виключно його приватної армії", — зауважив він.

Грозєв вважає, що Пригожин не відмовиться від своїх амбіцій і буде далі тиснути на Кремль.

"Бо постійно перебуває під тиском своїх же послідовників з-поміж найманців. Отож він і надалі наступатиме на Путіна, висуваючи нові вимоги", — додав Грозєв

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин своїми заявами викликає все більше дискусій, спрямованих на підрив довіри до Міноборони в РФ.

До того ж  в Інституті вивчення війни припускали, що Євген Пригожин, ймовірно, може використати так звані успіхи "вагнерівців" у Соледарі для підвищення власного статусу у РФ. Мовляв, його сили кращі за армію Росії.

Політика, 19.01.2023 22:36