Фото: Офіс президента

Бучанський саміт: учасники підписали декларацію про злочини Росії в Україні

У п'ятницю, 31 березня, представники держав та міжнародних організацій взяли участь в Бучанському саміті щодо відповідальності Росії за злочини в Україні. Всі учасники захожу підписали важливу декларацію.

Про це повідомив Офіс президента.

Зазначається, що лідери, які взяли участь у саміті засудили тяжкі злочини, скоєні на території України російськими загарбниками, у тому числі у Бучі.

Також чиновники підтримали зусилля прокурора Міжнародного кримінального суду за важливі дії щодо забезпечення притягнення до відповідальності винних та зусиль держав у сфері розслідування злочинів.

"Особи, відповідальні за планування, ведення та скоєння злочину агресії проти України, не повинні залишитися безкарними, і закликати міжнародну спільноту розглянути відповідні заходи, зокрема шляхом створення відповідного механізму правосуддя, з метою забезпечення ефективної відповідальності за злочин агресії, який викликає стурбованість міжнародної спільноти загалом", — йдеться у повідомленні.

Підписанти Бучанської декларації закликали інші держави максимально підтримати діяльність Міжнародного центру розслідування злочинів агресії проти України. При цьому вони підтримали ідею створення міжнародного механізму компенсацій збитків, які були нанесені в результаті дій росіян. 

У Бучанському саміті брали участь прем'єр-міністри Словаччини Едуард Гегер, Словенії Роберт Голоб та Хорватії Андрій Пленкович і президент Молдови Майя Санду та президент України Володимир Зеленський. Саміт було проведено у річницю деокупації Бучі.

Нагадаємо, 31 березня — річниця звільнення Бучі на Київщині. Саме у цей день у 2022 році ЗСУ витіснили російських загарбників з міста. Якщо до початку повномасштабного вторгнення затишне передмістя столиці було маловідомим у світі, то навесні про Бучу говорили усі цивілізовані держави — жахливі кадри з міста були на перших шпальтах світових медіа. Буча перебувала під окупацією 33 дні. TrueUA зібрав відомості про жахи окупації міста та розповіло, як Буча живе сьогодні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.03.2023 22:53