Олексій Зеленський. Джерело: соцмережі

Будинок за мільйон і автопарк на $440 тисяч: яким майном володіють родичі полковника СБУ Зеленського

Родичі полковника Служби безпеки України Олексія Зеленського придбали автомобілів і мотоциклів на загальну суму близько 440 тисяч доларів, а також дорогі будинки в Конча-Заспі. Посадовець каже, що він і його родина займаються перепродажем автомобілів і будинків.

У черговому розслідуванні журналісти "Слідства.Інфо" детальніше з’ясували ситуацію. Журналісти зазначили, що Зеленський є керівником одного з управлінь Головного управління "Д" ДЗНД СБУ. Воно займається протидією загрозам управлінню державою, зокрема, боротьбою з корупцією.

У травні 2023 року тесть полковника придбав будинок у Конча-Заспі на 328,2 метра квадратного. Уже через пів року зареєстрували маєток на 396,8 метра квадратного.

Зеленський розповів "Слідству.Інфо", що за будинок заплатили 240 тисяч доларів. Його придбали, щоби відремонтувати та продати, а гроші дав тесть, дружина Юлія та кум посадовця. З кешу Google встановити, що родина виставила будинок на продаж за понад 39,4 мільйона гривень, тобто майже за 1 мільйон доларів.

За словами полковника, зараз він і його сімʼя проживають в іншому будинку в Конча-Заспі. Згідно з документами, мати Зеленського 2021 року придбала ділянку, на якій стояв недобудований будинок, за 25 тисяч доларів. Водночас експерт із питань нерухомості оцінив вартість щонайменше у 170 тисяч доларів.

У розслідуванні зазначили, що родичі Зеленського за останні роки загалом набули у власність п’ять будинків у передмісті столиці, частину з них продали.

За допомогою сервісу YouControl медійники дізналися, що на початку цього року дружина посадовця придбала BMW X6 M 2023 року. У січні автівку на профільних сайтах продавали приблизно за 137 тисяч доларів. Також мати посадовця, колишня підполковниця СБУ, стала власницею Lexus LX 600 2022 року випуску. У період купівлі його ринкова ціна становила майже 140 тисяч доларів.

А торік сам Зеленський купив Mercedes-Benz S 500 2020 року. Ця автівка неодноразово потрапляла на камери фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху, кажуть журналісти. Нині такі машини продають від 120 тисяч доларів. Окрім того, Зеленський та його мати 2024 року купили два мотоцикли BMW, ринкова вартість яких становить близько 20 тисяч доларів.

Посадовець у коментарі "Слідству.Інфо" відповів, що він і його родичі займаються перепродажем автівок і що близько 47 машин за останні 10-11 років продали з його номера телефону. Журналісти справді знайшли приблизно 20 оголошень із номера посадовця.

Також, за словами Зеленського, частину з перелічених машин вдалося придбати за ціною, значно меншою від ринкової, через пошкодження. Наприклад, Mercedes-Benz S нібито обійшовся йому в 78 тисяч доларів, а BMW — у "80 із копійками" тисяч доларів.

Нагадаємо, раніше проект "Схеми" під час розслідування з’ясував, що дівчина заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького Христина Ільницька цього року отримала у власність майно, вартість якого сягає щонайменше 52 мільйони гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2024 07:36