Фото: Юрій Ігнат. Джерело – Медіацентр

"Це буде непоганим варіантом": Ігнат відреагував на можливу передачу ЗСУ винищувачів Gripen

Україна може отримати від союзників шведські винищувачі Gripen. Наші пілоти вже тестували ці літаки, але не в рамках навчання.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

"Основним бойовим літаком буде F-16... Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогодні. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде прийняте рішення щодо Gripen — це буде непоганим варіантом для нас", — сказав він.

Ігнат наголосив, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії винищувача Gripen, на яких пересядуть її повітряні сили. Тому наша країна матиме перспективу отримати ці літаки. Речник Повітряних сил додав, що українські пілоти вже тестували винищувачі Gripen у Швеції.

"Під час першого візиту у Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на цих літаках, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну - можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", — зауважив військовий.

Юрій Ігнат запевнив, що це були не навчання пілотів. Тренування військових почнеться лише після того, як буде оголошено рішення про передачу літаків Gripen, поки тривають консультації.

Раніше прес-служба Міністерства оборони України повідомляла, що Україна та Швеція обговорюють спільну роботу у сфері інновацій, а також ймовірну передачу Збройним силам України літаків Gripen.

Що відомо про шведські винищувачі Gripen

Шведський JAS 39 Gripen є багатоцільовим винищувачем четвертого покоління. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий універсальний літак, здатний виконувати різні завдання.

У серпні президент Володимир Зеленський повідомив, що українські льотчики розпочали тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Зеленський також інформував про переговори з урядом Швеції щодо надання Україні цих літаків.

Пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявку країни на вступ до Альянсу ще не завершено. При цьому він не виключив надання Україні винищувачів у майбутньому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.12.2023 11:35