Фото: Офіс президента

"Це потрібно для всього світу": Зеленський наголосив на важливості роботи зернового коридору

Президент Володимир Зеленський заявив, що робота зернового коридору має продовжуватися, адже від цього залежить забезпеченість продуктами багатьох країн світу. Він наголосив, що ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу.

Про це Зеленський повідомив під час відеозвернення.

"Якщо купка людей десь там у Кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах у різних державах: Єгипті або в Судані, у Ємені або в Бангладеш, у Китаї, в Індії, у Туреччині, в Індонезії, то світ має змогу показати, що шантаж не дозволений нікому", — зазначив гарант.

За словами президента, від першого дня повномасштабної агресії Росія зруйнувала вільне мореплавство в Чорному та Азовському морях. Зокрема, країна-агресорка била ракетами й дронами по наших портах, по зернових терміналах, навіть по елеваторах.

"Єдиний можливий наслідок цього — це дестабілізація продовольчих ринків, соціальний хаос у країнах, які критично залежать від імпорту продовольства. Українське продовольство — це базова безпека для 400 мільйонів людей", — наголосив гарант.

Очільник держави зауважив, що за час дії Чорноморської зернової ініціативи три мільйони тонн агропродукції було експортовано до 45 держав світу. Зокрема, 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії. Це Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі, Судан, а також пішли і в Китай, і в Індію, і в Бангладеш, в Індонезію, в Пакистан, Ірак, Ліван, Ємен.

"Всі мають право на стабільність. Африка має право на стабільність. Азія має право на стабільність. Європа має повне право на стабільність. А отже, ми всі повинні дбати про безпеку  про захист від російського божевілля. І Чорноморська зернова ініціатива може й повинна працювати й надалі – якщо без Росії, то без Росії", — повідомив президент.

Водночас Зеленський заявив, що направив  офіційні листи Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та Генсеку ООН Антоніо Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому формат.

"Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден. Це потрібно для всіх у світі. І кожен, хто підтримає, стане рятівником життя на величезному просторі від Марокко до Китаю, від Індонезії до Лівану", — резюмував гарант.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.07.2023 23:05