Фото: соцмережа X Лаурінаса Кащюнаса

"Це явне приниження Путіна": у міноборони Литви відреагували на події в Курській області

Глава міністерства оборони Литви Лаурінас Кащюнас переконаний, що вторгнення українських Збройних сил в Курську область Росії є очевидним приниженням очільника Кремля Володимира Путіна.

Таку заяву Кащюнас зробив в інтерв'ю LRT.

"Насамперед, мабуть, це спроба вирівняти ситуацію, хоча, звісно, ​​якщо дивитися реалістично, то це є явним приниженням Володимира Путіна. Так звані оборонні рубежі, зважаючи на все, були навіть не так, як їх передбачалося запроектувати, облаштувати. Наразі вони взяли стільки території, скільки їм вдалося взяти у торішній контратаці, тобто цифри дуже разючі", — сказав посадовець.

Кащюнас також наголосив, що як розвиватимуться подальші сценарії і як довго зможуть протриматися українці, це питання на майбутнє і їх потрібно залишити боям та самим українцям, як вони моделюватимуть ситуацію. 

"Я думаю, що найголовніше з того, що зараз сталося, що я бачу, це піднесення морального духу, воно було дуже потрібне. Насправді це було потрібно давно, тому що це вже поширилося на всіх — і на нас, і на Захід, тому що коли вони побачили ситуацію, то почали говорити про якісь переговори, напевно, більше за російським сценарієм, бо вони тепер у сильнішої позиції", — додав міністр оборони Литви.

Посадовець підкреслив, що українці вирішили грати таким цікавим чином, вони зміцнюють свої позиції і якщо їм вдасться зберегти контроль над цією територією чи контроль над центрами певної території, "це значно збільшує їхню переговорну силу". 

"Тож якщо говорити про якісь переговори, українці вже будуть у сильнішій позиції", — резюмував Кащюнас.

Нагадаємо, під час нещодавньої розмови президента Володимира Зеленського та головнокомандувача Олександра Сирського йшлося про те, що ситуація на фронті залишається складною на всіх напрямках, але найгарячіша вона на двох із них. Триває також операція в Курській області Росії, де українські воїни значно поповнили російськими полоненими обмінний фонд.

За даними Центру протидії дезінформації, Росія планує вивезти евакуйованих мешканців Курської області на окуповані території Запорізької області. Це потрібно їм для того, аби приховати від росіян правду про ситуацію в прикордонному регіоні.

Раніше Зеленський назвав ключову ціль військової операції у Курській області Російської Федерації. Вона полягає у безпековому питанні для України.

Також 14 серпня президент Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації у Курській області Російської Федерації. Українська влада обговорює можливість створення у регіоні військових комендатур.

Своєю чергою український військовий із позивним "Ель" повідомив, що російський кордон під час наступу Сил оборони у Курській області обороняли строковики ворожої армії. На території регіону було дві лінії оборони.

Цікаво, що під час вечірнього відеозвернення 14 серпня президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна досягає стратегічної мети у Курській області.

Недавно стало відомо, що російська влада відверто панікує після успішної атаки української армії в Курській області. Операція Сил оборони відверто затягнулася, що стало несподіванкою для Кремля.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2024 22:56