Фото: УГКЦ

Церковне свято 29 грудня: традиції і заборони цього дня

У п'ятницю, 29 грудня, за новим церковним календарем християни вшановують Вифлеємських немовлят. Попри те, що вони через свій вік не усвідомлювали події тих часів і навіть не знали Ісуса Христа, церква вважає їх мучениками.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що не варто робити у цей день.

Історія про Вифлеємських немовлят

Історія про немовлят, які були вбиті у Вифлеємі, відома з Євангелія від Матвія. Тут розповідається про східних волхвів, які побачили на небі яскраву зірку та зрозуміли, що народився новий Цар в Юдеї.

Вони направилися до Єрусалиму і попросили царя Ірода показати їм путь до нового правителя, вважаючи, що немовля є спадкоємцем Ірода. Цар злякався конкуренції та наказав вбити всіх дітей, віком до двох років.

Фото: azbyka

Фото: azbyka

Згідно з переказами у Вифлеємі та його околицях, тоді вбили близько 14 тисяч хлопчиків. Материнський плач вбитих дітей був чутний на багато кілометрів, майже до самого Єрусалима. 

Проте Марія, Йосип та Ісус змогли оминути кари, адже раніше отримали від Ангела звістку про необхідність швидко тікати в Єгипет. Майже чотири роки Святе Сімейство ховалося у Єгипті, поки не явився їм Ангел та не сповістив про смерть Ірода і можливість повернутися до Назарету.

Традиції цього дня

  • Цього дня наші предки намагалися особливо берегти дітей і приділяти їм увагу. Дітям розповідали казки та загадували загадки.
  • Не зайвим було і помолитися за здоров'я малюка в церкві.

Що сьогодні заборонено робити

  • Залишати дітей без нагляду.
  • Ходити в ліс.
  • Розпочинати важливі справи.

Зазначимо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Додамо, за даними опитування Центру Разумкова, в Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України на новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно. 

Нагадаємо, раніше ми писали, коли колядують, щедрують та посівають у 2023-2024 роках. Ознайомтеся, щоб не пропустити цих важливих днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 29.12.2023 06:15