Ракети ATACMS у роботі. Джерело: bloomberg

Чекають на рішення Байдена: армія США готова відправити ракети ATACMS в Україну

В американській армії готові надіслати Україні частину своїх ракет великої дальності ATACMS, озброєних касетними боєприпасами. Залишилося дочекатися, коли президент Джо Байден офіційно схвалить такі військові постачання.

Про це повідомив Bloomberg із посиланням на начальника відділу закупівель армії США Дуга Буша. За його словами, армія США готова надіслати ATACMS Україні, як тільки президент Джо Байден офіційно це оформить.

"Ми готові діяти швидко", — наголосив він.

Американські законодавці місяцями закликали Байдена відправити в Україну ATACMS або армійську тактичну ракетну систему. Люди, які знайомі з цим питанням, минулого місяця зазначали, що президент нарешті визначився та навіть сказав про це президенту України Володимиру Зеленському під час його візиту до Вашингтона.

Існує декілька версій ракет, у тому числі з касетними або звичайними боєголовками. ATACMS з касетним озброєнням має радіус дії 15-190 миль (25-300 кілометрів). Зброя містить від 300 до 950 касетних боєприпасів.

Буш сказав, що ракети, які США відправлять в Україну, вже ідентифіковано. ATACMS можна запускати з тих самих пускових установок, які Україна вже використовує для стрільби ракет з GPS-наведенням партіями по шість одночасно. Різниця лише в тому, що один ATACMS запускається одним махом з однієї пускової установки.

"Модифікацій, необхідних для перетворення пускової установки, не так багато, деякі кабелі, деяке програмне забезпечення — це не драматично", — сказав Буш.

Що відомо про ATACMS

Ракета ATACMS (Army TACtical Missile System) може досягати цілей на відстані в 300 км від місця запуску. Це дає можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем. Для запуску ракети використовують модернізовану пускову установку M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета). HIMARS мобільніший, тому його вогневі можливості менше, ніж у тяжчій гусеничній М270.

Ракети ATACMS

Ракети ATACMS. Фото: "Мілітарний"

Ракети призначені для ураження точкових цілей противника. Це можуть бути командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку, склади боєприпасів тощо. Крім того, ATACMS може працювати в будь-яких погодних умовах та у будь-який час доби. Ракети можуть вражати цілі противника на усіх окупованих територіях — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях. Крім того, дальність ракети покриває Крим та Керченський міст.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов нещодавно заявив в інтерв'ю іспанській газеті ABC, що українські сили не застосовуватимуть далекобійні ракети ATACMS для ударів по території Російської Федерації. Їх застосовуватимуть винятково для захисту території України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.10.2023 13:54