Фото: Генштаб ЗСУ

Через операцію на Курщині Росія відклала таємні перемовини про часткове припинення вогню, — WP

Цього місяця Росія та Україна планували відправити делегації до столиці Катару Дохи для переговорів щодо угоди про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Проте цього не сталося через операцію, яку почали Збройні сили України у Курській області.

Про це повідомляє The Washington Post посилаючись на слова дипломатів та офіційних осіб, які знайомі з ходом переговорів.

Журналісти вважають, що бажання брати участь у переговорах, свідчить про певний зсув для обох країн, принаймні щодо часткового припинення вогню. Так, деякі учасники переговорів сподівалися, що вони зможуть привести до більш всебічної угоди про припинення війни.

Водночас один з дипломатів заявив, що російські офіційні особи відклали свою зустріч з офіційними особами Катару після вторгнення України на захід Росії. Він зазначив, що делегація Москви схарактеризувала це як "ескалацію".

"Росія не зривала переговори, вони сказали: дайте нам час", — сказав дипломат.

Проте, за словами співрозмовника видання, Україна все одно хотіла відправити свою делегацію до Дохи. Але Катар відмовився, оскільки не бачить користі від односторонньої зустрічі.

Натомість в Офісі президента України розповіли журналістам, що зустріч у Досі перенесли "через ситуацію на Близькому Сході", але вона пройде в онлайн-форматі 22 серпня. Після цього Київ консультуватиметься з партнерами для реалізації обговореного.

Нагадаємо, авторитетні західні аналітики дійшли висновку, що навіть попри те, що в минулому російські добровольчі підрозділи вже перетинали кордон Росії, теперішнє вторгнення в Курську область є одним із найбільших транскордонних нападів на Російську Федерацію та відчутним ударом по престижу диктатора Володимира Путіна.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський 17 серпня заявив, що операція Збройних сил України у Курській області Росії триває саме так, як і планувалося, а плацдарм ЗСУ у регіоні "стає сильнішим".

Як зазначає Інститут вивчення війни, російський диктатор Володимир Путін і Кремль майже напевно спробують повернути собі російську територію в Курській області, яку захопили українські війська, оскільки українська окупація російської території, що триває, стане стратегічним ударом по багаторічних зусиллях Путіна зі зміцнення спадщини російської стабільності, безпеки та геополітичного відродження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.08.2024 15:59