Фото: сайт УГКЦ

Чи благословлятиме УГКЦ одностатеві пари: заява митрополита Святослава

Українська греко-католицька церква не визнає одностатеві шлюби. Декларація Fiducia Supplicans, яка дозволяє благословляти одностатеві пари, не має правової сили для вірян УГКЦ.

Про це заявив глава УГКЦ блаженніший митрополит Святослав. За його словами, ця декларація стосується латинської, а не східних католицьких церков.

"Декларація не розглядає питання католицької віри чи моралі, у ній не подаються жодні приписи Кодексу канонів для Східних Церков та не згадуються східні християни", — зазначив він.

Святослав підкреслив, що поняття "благословення" в УГКЦ та латинській церкві різняться. У візантійському обряді воно означає схвалення, дозвіл чи навіть наказ. 

"Очевидно, що благословення з боку священнослужителя завжди має євангелізаційний і катехитичний вимір, тому в жодному разі не може суперечити вченню Католицької Церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою", — заявив митрополит.

Також Святослав наголосив, що треба уникати "двозначних жестів, висловлювань і понять", які "можуть викривити чи спотворювати Боже слово та вчення церкви".

Раніше Папа Римський Франциск дозволив римо-католицьким священникам благословляти одностатеві пари. Проте благословення не повинно бути частиною регулярних церковних ритуалів чи літургії.

Чи гомосексуалізм — гріх?

Одностатевий потяг не є гріхом, але гріховну природу мають гомосексуальні акти. Франциск намагається зробити церкву, яка має 1,3 мільярда вірян, більш привітною для ЛГБТ-людей. При цьому моральна доктрина щодо одностатевої активності лишається незмінною.

Своєю чергою відомий американський священик-єзуїт отець Джеймс Мартін, який керує ЛГБТ-спільнотою, назвав документ "великим кроком вперед у служінні Церкви".

Нагадаємо, 16 грудня вперше за весь час існування католицької церкви трибунал у Ватикані засудив до тюремного ув'язнення кардинала Анджело Беччу. Свого часу він був радником Папи Франциска.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.12.2023 13:25