Вантажівки у черзі на польсько-українському кордоні. Джерело: ДПСУ

Чи блокує Польща військову допомогу до України: Варшава виступила із заявою

Перевізники, які блокують пункти пропуску на українському кордоні, не перешкоджають надходження військової допомоги до нашої держави. Водночас Польща закликає Україну до двосторонніх переговорів.

Про це повідомляє Polsat News з посиланням на заяву уряду Польщі.

Зокрема заступник міністра оборони Польщі Мартін Очепа відреагував на публікацію The New York Times про те, що українські військові на передовій відчули на собі наслідки блокади кордону з Польщею. Видання стверджує, що протести польських перевізників призвели до серйозних затримок у постачанні військової техніки для Збройних сил України.

"Я категорично заперечую, що така ситуація мала місце. Військові колони, які перетинають кордон, — це колони у супроводі військової поліції. Вони проїжджають в абсолютно іншому режимі, як привілейовані транспортні засоби, і не є заручниками жодних протестів", — заявив він.

На звинувачення також відреагував Станіслав Жарин, Уповноважений уряду Республіки Польща з питань безпеки інформаційного простору.

"Ми не маємо інформації про блокування транспортних засобів, які везуть військову допомогу Україні. Польські служби працюють на місці і здійснюють перевірку вантажівок на кордоні", — сказав посадовець.

Жарин також наголосив, що польська сторона "не отримує жодних сигналів з України про те, що протести впливають на військові дії". 

"Ще раз слід повторити, що в таких ситуаціях найкращим рішенням є проведення двосторонніх переговорів, а не через засоби масової інформації", — додав він.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну контейнерними потягами. Над проектом компанія працювала два тижні. У складі потяга 23 платформи, на які завантажили 13 тягачів із напівпричепами. Потяг курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.12.2023 11:27