Вантажівки у черзі на польсько-українському кордоні. Джерело: ДПСУ

Скільки вантажівок стоїть у чергах на кордоні з Польщею: відповідь ДПСУ

Триває блокування польськими перевізниками кордону з Україною на чотирьох напрямках. На теперішній момент у чергах стоять понад три тисячі вантажівок.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За його словами, на території Польщі у чергах стоять близько 3 300 вантажівок, які чекають на виїзд до України. Найбільша черга навпроти пункту пропуску "Шегині" — близько 1 200 вантажівок, навпроти контрольно-пропускного пункту "Рава-Руська" — 850 вантажівок. Найбільш ускладнений рух на пунктах пропуску "Ягодин" і "Рава-Руська".

"Якщо говорити про певні категорії вантажів, то вони рухаються. Це і гуманітарні вантажі, інші важливі вантажі, яких потребує Україна. Але сказати, що всі вони мають можливість безперешкодно перетнути кордон, я не можу", — додав Демченко.

За словами речника, пропускний пункт "Угринів" продовжує працювати. За минулу добу з України в Польщу через цей контрольно-пропускний пункт проїхало близько 100 порожніх вантажівок. У черзі чекають ще близько 270 вантажівок.

Демченко наголосив, що відкриття ще одного пункту пропуску для порожніх вантажівок не послабило блокаду польськими перевізниками кордону.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну контейнерними потягами. Над проектом компанія працювала два тижні. У складі потяга 23 платформи, на які завантажили 13 тягачів із напівпричепами. Потяг курсує за маршрутом Скнилів (Україна) — Славкув (Польща).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.12.2023 10:36