Фото: nta.ua

Чи блокують польські фермери кордон з Україною: відповідь ДПСУ

Станом на ранок 9 червня пункт пропуск "Шегині — Медика" на кордоні з Польщею працює в штатному режимі. Раніше польські фермери погрожували його заблокувати.

Про це повідомив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко, пише "Українська правда".

"Напрямок пунктів пропуску "Шегині — Медика" працює в штатному режимі. Станом на зараз, усі категорії транспортних засобів перетинають кордон в обох напрямках без перешкод. Від польської сторони ми не отримували поки підтвердження про початок блокування руху польськими фермерами", — сказав він.

За словами Демченка, зважаючи, що на цей час не має підтвердження, а також не надходила більш детальна інформація про можливі дії протестувальників, він не виключає, що блокування руху для транспортних засобів сьогодні не відбудеться. 

"Звісно хочеться, щоб такі дії взагалі не відбувалися, але не можна виключати, що вони на цьому напрямку відтерміновуються, зважаючи, що вони анонсувалися", — наголосив речник Держприкордонслужби.

Збитки України внаслідок блокування польського кордону

Згідно з даними Національного банку України, блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю. Насамперед йдеться про імпорт товарів. Прямі збитки імпорту товарів внаслідок блокади торік у листопаді становили 500 мільйонів доларів, тоді як експорту — 160 мільйонів доларів. До кінця травня ситуація з блокадою на західних кордонах країни вирішиться. Збитки для імпорту в другому кварталі 2024-го оцінюють у 300-400 мільйонів доларів. 

"Блокада західних кордонів мала обмежений вплив на економіку України на початку 2024 року, однак і він мінімізується в межах року", — стверджують експерти.

У НБУ наголошують, що збитки, яких зазнав імпорт, вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання залізницею, а збитки експорту вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання через новий морський коридор.

Нагадаємо, на початку травня посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що Варшава не зупиняла переговорів з Києвом щодо аграрних питань. Цей процес триває на всіх рівнях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.06.2024 11:53