Фото: mfa.gov.ua

Чи може Україна розірвати дипвідносини з Іраном: відповідь МЗС

На сьогодні Міністерство закордонних справ України розглядає всі варіанти реагування на передачу Іраном балістичних ракет країні-агресорці Росії, включаючи й розірвання дипломатичних відносин.

Про це повідомив на брифінгу речник МЗС Георгій Тихий.

Зокрема, він наголосив, що, у тому випадку, якщо інформація про передачу балістики РФ підтвердиться, це може мати руйнівні наслідки розірвання дипломатичних відносин з Іраном.

"Я не буду уточнювати, що саме мається на увазі під руйнівними наслідками, щоб не послаблювати дипломатичні позиції, але всі опції, включно з тією, яку ви назвали (розрив дипвідносин — ред.), на столі. Якщо ця передача дійсно відбулася і факт застосування буде зафіксовано, то Україна буде ініціювати наступні наслідки", — сказав речник МЗС.

Посадовець зауважив, що наразі йдеться не лише про безпеку України, а й про українсько-іранські відносини або російсько-іранські відносини.

"Насправді контекст цих дій Ірану значно ширший, і поглиблена військово-технічна взаємодія між Іраном і Росією створює прямі безпекові загрози всьому регіону Європи і Близького Сходу… Тому ми, звісно, закликаємо наших партнерів, міжнародну спільноту посилити тиск на офіційний Тегеран, на Москву з метою збереження міжнародного миру та безпеки і нівелювання тих загроз, які ця співпраця несе для Європи і для Близького Сходу", — зазначив Тихий.

Нагадаємо, днями західні ЗМІ заявили, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. Деякі джерела говорили про понад 200 ракет.

Згодом член комітету з питань національної безпеки та зовнішньої політики парламенту Ірану Ахмад Бахшаеш Ардестані визнав, що його країна відправила Росії балістичні ракети. При цьому він додав, що вона потребує їх для обстрілів України.

Натомість попри таке зізнання посадовця, речник іранського міністерства закордонних справ Насер Канаані в коментарі агенції IRNA в неділю вкотре заперечив повідомлення про відправлення балістичних ракет Росії. Він також повторив, що Тегеран нібито "ніколи не був частиною конфлікту", виступає проти війни та "підтримує політичне рішення для врегулювання розбіжностей між Росією й Україною", щоб покласти край конфлікту.

Міністерство закордонних справ України 9 вересня викликало тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран Шахріяра Амузегара. Відомство висловило глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку із інформацією щодо можливого постачання Іраном балістичних ракет країні-агресорці Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.09.2024 19:59