Ракети Fath 360. Джерело: asiatimes

Іранський депутат обмовився про відправлення балістичних ракет до Росії

Член комітету з питань національної безпеки та зовнішньої політики парламенту Ірану Ахмад Бахшаеш Ардестані визнав, що Росії відправили іранські балістичні ракети. При цьому він додав, що вона потребує їх для обстрілів України.

Про це повідомило видання Iran International. Коментуючи інформацію західних ЗМІ про відправлення балістичних ракет до Росії, Ардестані заявив, що Тегеран змушений вести з Росією бартер "для задоволення наших потреб, зокрема, імпорт сої та пшениці".

"Частина бартеру передбачає відправлення ракет, а інша частина — відправлення військових безпілотників до Росії", — додав він.

На запитання, чи може відправлення балістичних ракет до Росії призвести до подальших санкцій проти Ірану, іранський законодавець відповів: "Гірше, ніж зараз, бути не може. Ми даємо ракети "Хезболлі", ХАМАСу та шиїтському ополченню в Іраку "Хашд аш-Шаабі", то чому б не дати їх Росії?"

"Ми продаємо зброю й отримуємо долари. Ми обходимо санкції через наше партнерство з Росією. Ми імпортуємо з Росії сою, кукурудзу й інші товари. Європейці продають зброю Україні. НАТО увійшло в Україну, то чому би нам не підтримати нашого союзника, відправивши ракети та безпілотники в Росію?" — зазначив Ардестані.

Попри таке зізнання, речник іранського міністерства закордонних справ Насер Канаані в коментарі агенції IRNA в неділю вкотре заперечив повідомлення про відправлення балістичних ракет Росії. Він також повторив, що Тегеран нібито "ніколи не був частиною конфлікту", виступає проти війни та "підтримує політичне рішення для врегулювання розбіжностей між Росією й Україною", щоб покласти край конфлікту.

Західні ЗМІ протягом п’ятниці-суботи повідомили, що Іран уже передав Росії балістичні ракети малої дальності. Деякі джерела говорили про понад 200 ракет.

Нагадаємо, сьогодні аналітики американського Інституту вивчення війни повідомили, що Росія готова використати ракети Fateh-360 для атаки по інфраструктурі України. Іран нещодавно надав Москві понад 200 таких екземплярів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.09.2024 13:57