Ракети Fath 360. Джерело: asiatimes

Росія планує використати для атак по Україні іранські ракети Fatex-360, — ISW

Росія готова використати ракети Fateh-360 для атаки по інфраструктурі України. Іран нещодавно надав Москві понад 200 таких екземплярів.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Зокрема, вони згадали статтю The Times від 6 вересня. У ній видання, посилаючись на джерело з української військової розвідки написало, що 4 вересня російське судно доставило ракети Fateh-360 у нерозкритий порт у Каспійському морі.

Своєю чергою, нещодавно офіційні особи США та Європи підтвердили, що Іран почав постачати Росії балістичні ракети малої дальності (якою і є Fateh-360).

За оцінкою ISW, Росія, ймовірно, використовуватиме їх для поразки енергетичної, військової та цивільної інфраструктури України. Це, найімовірніше, відбуватиметься протягом цієї осені та майбутньої зими.

Україна попередила Іран про "руйнівні наслідки" для двосторонніх відносин.

"Укотре закликаємо керівництво Ісламської Республіки Іран утриматися від передачі Росії, яка, відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права, є державою-агресором, будь-яких видів озброєння та військової техніки", — йшлося в заяві МЗС України від 7 вересня.

Також українська держава закликала світову спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву заради захисту миру та безпеки.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Начальник Головного управління військової розвідки України генерал-лейтенант Кирило Буданов зазначив, що вторгнення України в Курську область має масштабний вплив на наступальні операції Росії в Україні, та зупинився на перспективах продовження наступальних операцій РФ взимку 2024–2025 років.
  • Україна продовжує успішно адаптувати та розвивати свої засоби боротьби з безпілотниками, дозволяючи українським силам використовувати системи нижчого рівня, щоби компенсувати тиск Росії на обмежену парасольку ППО України.
  • Російські сили нещодавно повернули собі територію, а українські сили нещодавно просунулися в Курську область на тлі продовження українських наступальних операцій у цьому районі.
  • Російські війська нещодавно просунулися поблизу Куп’янська, Покровська, Донецька та в дельті Дніпра.
  • Російські офіцери продовжують жорстоке поводження зі своїми підлеглими, ймовірно, через низьку командну підготовку та дисципліну.

Нагадаємо, декілька днів тому розвідка деяких європейських країн отримала інформацію, що найближчим часом Іран може вперше з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну передати Москві свої балістичні ракети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2024 07:39