Ракети Fath 360. Джерело: asiatimes

Не лише "шахеди": Іран готує першу партію балістичних ракет для Росії, — ЗМІ

Найближчим часом Іран може вперше з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну передати Москві свої балістичні ракети. Таку інформацію отримала розвідка деяких європейських країн.

Про це повідомило видання Bloomberg. Співрозмовники журналістів заявили, що надання балістичних ракет "може стати тривожним розвитком подій" за останні понад два роки російської війни проти України.

Вони відмовилися надати оцінки типу балістичних ракет, які може отримати Москва, обсягу партії або часовим межам. Однак один із посадовців сказав Bloomberg, що постачання можуть розпочатися "впродовж декількох днів".

За інформацією журналістів, західні держави, зокрема, країни G7, уже обговорюють санкції в разі передання іранських балістичних ракет Росії. Серед попередніх заходів, які обговорювали союзники, — нові обмеження на іранську авіакомпанію Iran Air. Окрім того, G7 готується публічно засудити дії Тегерана та зв’язатися з країнами Близького Сходу дипломатичними каналами.

Експерти припускають, що це може бути Fath-360 — системи, яка запускає балістичні ракети з максимальною дальністю 120 кілометрів і боєголовкою вагою 150 кілограмів.

Як відомо, Іран і Росія активно розвивають військову співпрацю після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Водночас іранська сторона заперечує, що надає Москві військову допомогу. Офіційно Тегеран лише визнав, що постачав Росії невелику партію дронів-камікадзе перед повномасштабним вторгненням.

Нагадаємо, що один із бригадних генералів Корпусу вартових ісламської революції 2022 році на окупованій частині України займався навчанням російських військових. Нещодавно Іран назвав такі твердження Києва неправдивими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.09.2024 21:09